Csak úgy ömlik az állami támogatás a református Orbán Viktor kormányától a reformátusok ölébe

2020. január 8., 17:13

Szerző:

A legutóbbi parlamenti választások óta 29 milliárd forintot kapott egyedi kormányzati támogatásokból a református gyülekezet – írja a HVG csütörtöki számában. 

Látványosan megnőtt az utóbbi években Orbán Viktor miniszterelnök felekezetének, a reformátusoknak juttatott állami támogatás. Például a rákoscsabai református egyházközség, a Mennybemenetel templomának építtetője egymaga két éve 520 millió forintos egyedi támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumából. Majd tavaly év végén ismét egy 920 millió forintos egyedi támogatást szavazott meg a kabinet a Makovecz Imre által tervezett templom építésére.

A lap azt írja, hogy

2015 óta 108 olyan kormánydöntés született, amely a „rendes” költségvetési támogatáson felül pluszpénzeket juttatott a református közösségeknek, a templomépítéstől kezdve az ingatlanok felújításán és a turisztikai fejlesztéseken át a „forrásszükségletek” kielégítéséig.

Jutott pénz honismereti táborok szervezésére is a református lelkészek közreműködésével.

A felújított pesterzsébeti Klapka téri református templom f
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ez az összeg szinte forintra megegyezik azzal, amennyivel az Orbán-kormány az idén ősszel Budapesten sorra kerülő katolikus világtalálkozó, az Eucharisztikus Kongresszus megrendezését 2016 óta támogatta. A G7 portál úgy számolta, hogy egy főre vetítve a reformátusok ma már kétszer akkora állami támogatást tudhatnak magukénak, mint a katolikusok. Igaz, a reformátusok esetében a pénz egy meghatározó része határon túli gyülekezeteknél landolt.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.