Orbán nagyon szigorú üzenetet fogalmazott meg Mészáros Lőrincnek: minden szabályt be kell tartani

A kormányfő szerint az lenne a legjobb, ha több jobboldali szerepelne a gazdaglistákon.

2021. június 10., 14:10

Szerző:

„Minden szabályt be kell tartani, és minden adót be kell fizetni” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a 100 Leggazdagabb magyar csütörtökön megjelent listájával kapcsolatban a kormányszóvivői sajtótájékoztatón, írta a hvg.hu. Orbán szerint az ilyen listákról csak annyit tud megállapítani, hogy azok résztvevőinek 80 százaléka még mindig baloldali, a cél sokkal inkább az egyensúly lenne, vagyis több jobboldali szereplő kellene a gazdaglistákra. „Messze vagyunk még a kívánatos egyensúlytól” – vélekedett.

A politika és az üzlet viszonyát is meghatározta a miniszterelnök: a jobboldalon az a szabály, hogy az üzletet és a politikát nem szabad összekeverni, ez így volt Antall József, Boross Péter és az ő esetében is. Szerinte a baloldalon pont az ellenkezője látható: nagytőkések és üzletemberek vezetik a baloldalt és válnak miniszterelnökké, jó példa erre Medgyessy Péter, Bajnai Gordon vagy Gyurcsány Ferenc – tette hozzá.

Arra az újságírói kérdésre, hogyan kommentálná, hogy a válság ideje alatt is 185 milliárd forinttal tudta bővíteni Mészáros Lőrinc a vagyonát, Orbán Viktor úgy felelt, ha valakinek sok pénze van, akkor két szabályt kell követnie, amit a kormány elvár: minden szabályt be kell tartani, és minden adót be kell fizetni. Több bevétel, több adó, a költségvetés jól jár – hangsúlyozta, hozzátéve, ugyanez az álláspontja a családtagjai gazdagodásával kapcsolatban is.

(Kiemelt kép: MTI | Koszticsák Szilárd)

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.