Orbán: A Fidesz kilép a Néppártból, ha elfogadják a módosítást, amivel kizárhatják onnan

Orbán azt írta, ha a Fideszt nem látják szívesen, nem ragaszkodnak ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjanak.

2021. február 28., 17:32

Szerző:

Ha a Néppárt elfogadja a tervezett alapszabály-módosítást, a Fidesz kilép a képviselőcsoportból – írta meg Orbán Viktor miniszterelnök Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének. Orbán Viktor levelét Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter tette közzé Facebook-oldalán.

Orbán levelében azt írta, hogy úgy látja, a Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd. Majd megjegyzi: korábban arról állapodtak meg, hogy a Néppárton belül lesznek egyeztetések a jövővel kapcsolatos terveikről. Orbán szerint viszont ez nem történ meg, ehelyett a belső szabályok átírása került az asztalra – írta a miniszterelnök, majd hozzátette: a tervezet lehetővé tenné a képviselők kizárását.

„Az üzenet világos és érthető. Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk” – írta.

A miniszterelnök több szempontból is aggasztónak tartja a módosítást. Egyrészt úgy látja, a járvány miatt ennek nem most van itt az ideje. Másrészt szerinte sérti a jogállamiság feltételeit a szabályok visszamenőleges módosítása, szankcionálása. Emellett megjegyzi: nem fogadhatja el az európai parlamenti képviselők feladatellátásához szükséges jogainak korlátozását, ezt antidemokratikus döntésnek tartja.

Novák Katalin szerint a módosítás elfogadhatatlan lenne: „Elfogadhatatlan, hogy mialatt egész Európa élet-halál harcot vív a koronavírus ellen, amikor naponta ezrek halnak meg a kontinensen, a brüsszeli buborékban az Európai Néppárt képviselőcsoportja azon dolgozik, hogyan tudná a Fideszt kizárni soraiból. Mivel a jelenleg hatályos szabályok mellett nem tudták keresztülvinni a kizárásunkat, most a szabályokat akarják megváltoztatni – visszamenőleges hatállyal. Érdekes, hogy magukon nem kérik számon a jogelveket, a visszamenőleges hatály tilalmát. Mindez számunkra elfogadhatatlan” – írta a miniszter.

A tervezet lehetővé tenné a képviselőcsoportok és nemzeti delegációk kizárását és felfüggesztésáét. Jellemzően kétharmados többséggel kellene meghozni a drasztikus döntéseket, kivéve ha egy olyan párt tagjairól kéne dönteni, amelyet már vagy kizárt, vagy felfüggesztett a pártcsalád. Ebben az esetben elegendő lenne a szavazatok egyszerű többsége – írta a Hvg. Az új szabályok szerint a felfüggesztett képviselők nem tölthetnének be pozíciókat sem az EP-ben, sem a frakcióban, nem vállalhatnának jelentéstevői megbízatást és nem kaphatnának pénzügyi támogatást a politikai csoporttól. De a korábbi javaslatokkal szemben nem fosztanák meg őket a felszólalási lehetőségektől a szakbizottságokban és a plenáris ülésen, mert az jogilag támadható lépés lenne, közölték a lappal EPP-s források.

(A kiemelt kép illusztráció. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda | Szecsődi Balázs)

 

 
 

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.