Operatív törzs: a kormány április 19-ig meghosszabbította a korlátozásokat

Továbbra is kötelező a maszkviselés, nem lehetnek rendezvények, nem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek, szálláshelyek nem fogadhatnak turistákat.

2021. április 8., 15:04

Szerző:

A kormány április 19-éig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket az operatív törzs javaslatára – közölte Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Változatlanul marad – többek között – a maszkviselési kötelezettségre, továbbá a rendezvényekre, vendéglátó- és szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre, a felső-, illetve közoktatási intézményekre vonatkozó szabályok, valamint a schengeni belső határokra vonatkozó intézkedések is.

A rendőrök szerdán 466 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt, ezzel 48 218-ra nőtt a maszkviselési szabályok megsértése miatt indított intézkedések száma az erről szóló kormányrendelet hatályba lépése óta.

Szerdán a tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein, illetve a kereskedelmi üzletekben és bevásárlóközpontokban 9-9 emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt – mondta Kiss Róbert.

A boltokra, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatti intézkedések közül eddig 313 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 719-ben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve az üzletekben tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Az elmúlt napon a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 200 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 61 563 hasonló esetben intézkedtek – mondta Kiss Róbert.

Szerdán sem vendéglátóhely, sem más üzlet ideiglenes bezáratására nem volt szükség, mindössze egy esetben kellett intézkedniük a rendőröknek, amikor valaki nem tartotta be a vendéglátóhelyen történő tartózkodás szabályait.

Az elmúlt napon is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 35 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 14 995-ször intézkedtek.

Jelenleg 46 612-en vannak hatósági házi karanténban, az elmúlt napon 6200 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. A karanténban levők közül 3602-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – mondta az alezredes.

(Kiemelt képünk: Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)