Önkormányzati lakások: ha módosít a kormány, hatalmasat kaszálhatnak a bérlők

Böröcz László fideszes parlamenti képviselő  törvényjavaslata kötelezővé tenné az önkormányzatoknak, hogy nyomott áron adják el bérlakásaikat a bérlőknek. Az ellenzék szerint sokszorosáért lehet majd eladni ezeket az ingatlanokat.

2021. május 13., 09:10

Szerző:

Több mint 100 ezer önkormányzati tulajdonú bérlakás van ma Magyarországon. Egy kedden benyújtott fideszes törvényjavaslat kötelezővé tenné az önkormányzatoknak, hogy nagyon kedvező áron adják el ezeket az ingatlanokat, ha a bérlők jelzik vételi szándékukat.

A telex.hu arról számol be, hogy azok a lakók is töredékáron vehetik majd meg az önkormányzat tulajdonában lévő bérlakásokat, akik csak egy-két éve laknak benne, és – mivel nincs erre vonatkozó korlátozás – akár már az adásvétel másnapján továbbadhatják sokkal magasabb, piaci áron. Az ellenzéki városvezetők attól tartanak, hogy a lakásmaffia, valamint az ingatlanbefektetők járhatnak jól a változtatásokkal, és a lakhatási szegénység mélyülését is reális veszélynek tartják.

 A Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő által benyújtott törvényjavaslatot minden bizonnyal megszavazza a parlament.  A fideszes javaslat szerint minden bérlő vételi jogot kap, akinek 2020. december 31-e előtt már fennállt a bérleti jogviszonya az állami vagy önkormányzati tulajdonú ingatlanban, vagyis az is jutányos áron juthat hozzá, aki fél éve lakik egy ilyen lakásban. A bérlők – ha akarják – a forgalmi érték 10,5-30 százalékáért vehetik meg az ingatlanokat. A forgalmi érték 15-30 százalékán belül annak függvényében csökken az ár, minél régebb óta lakik a bérlő a lakásban.

A javaslat szerint nem lehetne megvenni például azokat a lakásokat, amelyek átalakításra, korszerűsítésre, felújításra, bontásra kijelölt épületben vannak, illetve azokat sem, amelyek a település rendezési terve alapján rehabilitációra kijelölt területen vannak, ahogy azokat sem, amelyek szükség- és vészhelyzeti lakások, vagy bérlőkijelöléssel, tehát pályázat útján kapott önkormányzati bérlakások.

A telex.hu emlékeztet arra, hogy már így is alacsony volt az állami vagy önkormányzati bérlakások száma Magyarországon. Összehasonlításképpen: csak Bécsben több mint kétszer ennyi, 220 ezer lakás van a város tulajdonában. A bérlakások alapvetően arra szolgálnak, hogy az ingatlanokat jóval a piaci ár alatt bérelhetik ki olyan emberek, akiknek anyagilag nem fér bele, hogy piaci körülmények között találjanak maguknak lakhatást.

A törvényjavaslatról markáns véleményt fogalmazott meg Czirfusz Márton, a társadalmi egyenlőtlenségeket érintő problémákkal foglalkozó szakmai műhely, a Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont munkatársa.

„A benyújtott törvényjavaslat általános indoklása szerint a közérdeket szolgálja a lakásprivatizáció, azaz az, hogy lakások kerülnek ki az állam és önkormányzatok tulajdonából. Szerintünk az szolgálja a közérdeket, ha az állam és az önkormányzatok kezében minél több lakás van, mert csak így lehet biztosítani, hogy a társadalom egésze számára megfelelő és megfizethető lakhatás álljon rendelkezésre Magyarországon.” – hangsúlyozta Czirfusz Márton.

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere azt mondta a telex.hu-nak, hogy a kormány bebetonozza a lakhatási szegénységet Budapesten

„A törvény felszámolná az önkormányzati lakásállományt, ezáltal ellehetetlenítve azt hogy a kerületek és a városok segítsenek azoknak az embereknek, akik sose juthatnának egyébként lakáshoz. Az önkormányzatok innentől kezdve nem érdekeltek abban, hogy lakásokat építsenek, és hogy bérbe adják azokat az arra rászorulóknak, mert a kormány bármikor elveheti őket.”

Hasonló véleményen van Tóth József, XIII. kerületi MSZP-s polgármester is, aki azt írta Facebook-bejegyzésében: „Az országban példa nélküli módon több, mint 600 bérlakást építettünk, a fővárosban a XIII. kerület rendelkezik a legtöbb bérlakással. Mi a lakásállomány folyamatos fejlesztését, bővítését tűztük ki célul, nem pedig az áron aluli értékesítését. Azok a bérlakásban élők, akik napi problémákkal küzdenek, várhatóan ki lesznek szolgáltatva a lakásmaffiának.Ez a törvényjavaslat, elfogadása esetén az önkormányzati bérlakásrendszer végét jelenti.”

Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármestere bejegyzésében szintén „csókosokat”, és mellette rablóprivatizációt, lakhatási katasztrófát emleget. Szerinte „ez az elmúlt évtized legkárosabb lakáspolitikai döntése”, a kormány most „az egész országra kiterjesztené a haveroknak szóló pofátlan önkormányzati lakáskiárusítás Rogán Antali modelljét”. Úgy véli, a döntés nyomán „lakhatási katasztrófahelyzet lesz”.

 (Kiemelt képünk illusztráció: Pesti Hírlap archív)

2024. május 5., 11:27

Örülhetnek a nyugdíjasok: májusban előbb jön a nyugdíj, ráadásul nekik is lehetőségük nyílik a családi házuk korszerűsítésére.