Onkológiai osztály bejárata mellett hirdetik betegeknek a gyógygombát, a volt főigazgató is ezt ajánlja

Egy, a kórházban dolgozó fiatal orvos írásban emelte fel a szavát az orvosi etikával összeférhetetlen dolog ellen, de választ sem kapott a vezetőségtől.

2018. június 12., 20:00

Szerző:

Egészen elképesztő bejegyzésre bukkantunk az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportban. Egy tag ugyanis olyan fényképet osztott meg, amelynek tanúsága szerint

egy úgynevezett Varga Gomba Információs Központot hirdetnek a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház onkológiai osztályán, pontosabban annak bejáratánál.

A bejegyzést egy felháborodott férfi tette közzé elsőként egy nyilvános bejegyzésben:

Hogy a fénykép hiteles, azt jól bizonyíthatja, hogy a fénymásolt reklámban Varga Gomba Információs Központként hirdetett „helyiség" a cég honlapján már üzletként szerepel, méghozzá pontos címmel: „7400 Kaposvár, Tallián Gyula utca 20-32, Kaposi Mór Kórház (új épületszárny) II. emelet onkológiai osztály bejárata mellett".

Valójában a Varga Gombát ma már országosan 23 üzletben meg lehet vásárolni (egyelőre csak a kaposvári címről fedeztük fel, hogy kórházban, illetve egészségügyi intézményben fekszik), de van lehetőség a „feltalálójával", Varga Gáborral és orvos kollégájával személyes konzultációra, lehet online és személyesen tanácsadást is kapni, rendelhető könyv és nézhetőek videofilmek is, Varga Gábor pedig rendszeresen előad a gyógygomba hatásairól.

És hogy valójában mit is kínál?

A cég honlapján rögtön figyelmeztetés fogad: „A jelenleg hatályban lévő EU-s és magyar jogszabályok alapján az étrend kiegészítőknek és  semmilyen más élelmiszernek (például fokhagyma) gyógyhatást tulajdonítani nem szabad, ezért a videofilmekben látható állapotjavulások és egyéb nyilatkozatok nem vonatkoztathatók a vargagyogygomba.hu, illetve a Max-Immun Kft. és más cégek étrend kiegészítő és élelmiszer termékeire sem."

Az Opten hatályos adatai szerint a MAX-IMMUN Rák-és Immunkutató Korlátolt Felelősségű Társaság Varga Gábor egyszemélyi tulajdona, ő is vezeti a véget, amely ugyanakkor nemcsak hatalmas bevételekkel, de az utóbbi években veszteséggel is számolt. A cégadatok alapján legnagyobb nyereségre éppen 2013-ban, abban az évben tett szert a vállalkozás, amikor Varga Gábor megnyitotta a kaposvári üzletét a Kaposi Mór Kórház onkológiai osztályán.

Hogy a gombakutató ezt hogyan érte el, nem tudni, az azonban feltűnő, hogy a cég honlapjának hivatalosan könyvajánló felületén éppen az a Repa Imre ír hízelgő ajánlást Vargáról, aki kilenc éven át a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója volt – 2012 végéig (ma Moizs Mariann vezeti az intézményt). Repa Imre legutóbb a Kaposvári Egyetem „kancellári főtanácsadójaként” volt feltüntetve az intézmény honlapján. A professzor, orvosegyetemi oktató a következőt írja: „Varga Gábor kutató saját gyermeke fejlődési rendellenesség következtében kialakult gyógyíthatatlan betegsége miatt, autodidakta módon mélyült el a gyógyítás folyamataiban. Megszámlálhatatlan orvosi könyv, tudományos közlemény elolvasása, áttanulmányozása révén

alakult ki tudása, tájékozottsága, amely messze meghaladja az orvosi egyetemi végzettségű, specializálódott szakemberek tudását.

Erről több alkalommal is meggyőződtem személyes találkozásaink, tárgyalásaink során.

Nem szégyellem, hogy olyan tárgyszerű felvilágosítást kaptam az emberi szervezet és az agy működéséről, amely, mint orvosegyetemet végzett professzornak új összefüggéseket, dimenziókat nyitott meg. A tudás, jártasság megszerzése mellett a kutatót a tenni akarás is jellemzi, mely Varga Gábor esetében jól nyomon követhető. Magas szintű tudása mellett hite segíti a munkájában, tevékenységében, amelyről ez a könyv is beszámol. Őszinte elismerésem és tiszteletem munkásságához. Csak egy kérdés merül fel bennem a kutató szerzővel és könyvével kapcsolatban: Miért nincs több Varga Gáborunk?”

Varga Gábor és könyve
Fotó: 168 óra

A főszöveg alatt ugyanakkor ismét megtalálható a következő: „A jelenleg hatályban lévő EU-s és magyar jogszabályok alapján az étrend kiegészítőknek és semmilyen más élelmiszernek (például fokhagyma) gyógyhatást tulajdonítani nem szabad, ezért a videofilmekben látható állapotjavulások és egyéb nyilatkozatok nem vonatkoztathatók a vargagyogygomba.hu, illetve a Max-Immun Kft. és más cégek étrend kiegészítő és élelmiszer termékeire sem."

Ráadásul az, hogy Varga Gábor mit is tud valójában, az a honlapról aligha derül ki, könyve címe mindenesetre sokatmondó: „RÁK, DIABÉTESZ ÉS MÁS BETEGSÉGEK. Apigenin és gyógygomba kivonatok alkalmazása a gyakorlatban". A kiadvány ingyenesen letölthető. Maga a weboldal ugyanakkor valójában kizárólag az előadásaira csábító, továbbá a termékeket ajánló szövegek révén egyértelműsíti: a cél a termékeladás. Hogy pedig a gyógygomba kifejezés valójában mit takar, az a termékleírásokból nem derül ki, hiszen a készítményeken ez a szó már nem szerepel. Sőt, szinte valamennyi, vitaminként, valamint étrend-kiegészítőként forgalmazott termékhez oda van írva az is:

„A termék nem javasolható gyógyszerek vagy bármely más hagyományos terápia helyett, csak azok kiegészítőjeként. Kérjük, konzultáljon kezelőorvosával."

Ennek ellenére Varga saját bejegyzései között találhatunk olyat is, amely szerint például „Nemrég szokatlan leírást kaptam a gyógygomba kivonatok hatásáról, amelyben arról számoltak be, hogy 2. típusú cukorbetegség lényegében tünetmentessé vált, az inzulinadagolás szükségtelenné vált. (...) A levelet azért közlöm, mert komoly törekvések történnek az irányban, hogy a gyógygomba kivonat keverékek hatásáról többet ne hozhassak nyilvánosságra semmilyen információt. A levélben a termékneveket töröltem, mert a jogszabályok tiltják, hogy gyógygomba kivonatokat tartalmazó termékek megszüntessék a cukorbetegséget. Szerencsére a kivonatok nem hallgatnak a jogszabályokra." 

Vélelmezhető, hogy a Varga Gomba gyógyító hatását a magyar gyógyszerhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nem sorolta gyógyhatású kategóriába. Hozzáértés híján a termékek hatékonyságát nem is kívánjuk firtatni, a kérdés csak az,

elfogadható-e rákos megbetegedéssel, sokszor talán gyógyíthatatlan betegeket győzködni orvosuknál, pontosabban a kórházi osztály bejáratánál arról, hogy vásároljanak bárminemű vitamint, étrend-kiegészítőt?

A Facebook-csoportban hozzászóló orvosok szerint teljességgel etikátlan, főként egy onkológiai osztály közvetlen közelében ilyen, bizonyított gyógyhatással nem rendelkező termékeket árulni, avagy ezekről „informálni". Az egyik hozzászóló például azt írta: „Egyre szaporodnak az onkológiákon és onkológusok által üzemeltetett paramedicinális egységek. Jó, hogy nem minden gyógyítható, de ez összeférhetetlen és etikátlan." Egy másik hozzászólás alapján volt olyan, aki már panaszt tett az intézmény vezetésénél, a következmények azonban elmaradtak.

„Egy rezidens kollégám írt emiatt a vezetőségnek, természetesen reakció nélkül maradt" – írta a hozzászóló.

Kérdéseinkkel az állami kórház-fenntartóhoz, az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz fordultunk, válasz esetén cikkünk frissítjük.

2024. április 20., 10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.