Íme, milyen időt ígérnek a meteorológusok a tűzijáték estéjére

Használt-e a megöntözés, a pártos honfivér?

2022. augusztus 27., 17:01

Szerző:

Szombaton és vasárnap is alapvetően sok napsütésben lesz részünk a fátyol- és gomolyfelhők mellett - jelentette az OMSZ szombaton délután. Az ország nagyobb részén nem várható csapadék, de előbb a Dunántúlon, majd a Duna vonalának tágabb környezetében, vasárnap napközben pedig már keletebbre is megnövekszik a záporok, zivatarok esélye. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatarok környezetében fordulhatnak elő erős vagy viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 21 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 26 és 34 fok között valószínű, kelet felé számíthatunk a magasabb értékekre.

Időjárási helyzet Európában:

A Norvég-tenger felett elhelyezkedő ciklon hullámzó frontja a Skandináv-félszigeten át egészen Franciaországig lenyúlik. A front mentén, illetve előterében több helyen előfordul eső, zápor, zivatar, mögötte pedig jelentősen visszaesett a hőmérséklet. Miközben előterében 30 fok felett tetőzik a maximum, addig mögötte inkább 20, 25 fok közötti értékeket mérnek.

Nagy-Britanniától nyugatabbra szintén ciklon örvénylik, amelynek frontális felhő- és csapadékrendszere még csak most érte el a Brit partvidéket.

A Földközi-, illetve a Fekete-tenger térségét labilis levegő tölti ki, így gyakori az erőteljes gomolyfelhő-képződés, amelyekből záporok, zivatarok is kialakulnak.

Kiterjedtebb anticiklon csupán Északkelet-Európa felett húzódik, de egy magassági hidegcsepp hatására ott sincs teljesen nyugalomban a légkör.

A Kárpát-medencét egyre jobban megközelíti az említett hullámzó front, amelynek előoldalán a meleg, nedves, labilis légtömegben záporok, zivatarok kialakulhatnak.

(Kiemelt kép: Tűzijáték a Duna felett Budapesten a nemzeti ünnepen, 2019. augusztus 20-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.