Most Olaszország az egyik legfontosabb szövetségesünk

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban tárgyalt Lorenzo Fontanával, az olasz Képviselőház elnökével.

2023. november 16., 16:28

Szerző:

A kormányfő szerint Olaszország hazánk egyik legfontosabb szövetségese; együttműködésünket a kétoldalú kapcsolatok terén, az Európai Unióban valamint a NATO-ban is kulcsfontosságúnak tartjuk – tájékoztatta a sajtót Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Országainkat a földrajzi közelség, a történelmi gyökerek valamint az ideológiai és társadalmi kérdésekben vallott azonos nézetek kötik össze – állapították meg a tárgyaláson.

Gazdasági kapcsolataink is látványosan bővülnek: Olaszország 2022-ben Magyarország 5. legjelentősebb kereskedelmi partnere volt.

Aggodalommal figyeljük az Olaszországra nehezedő illegális migrációs nyomást – fejtette ki Orbán Viktor, kiemelve: Magyarország a balkáni útvonal kapcsán szintén érzékeli a helyzet súlyosbodását. Mindkét ország elkötelezett az illegális migráció megállítása mellett az EU külső határainak megerősítése és a hatékonyabb visszatérési politikák kialakítása révén – hangzott el a találkozón.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor és Lorenzo Fontana a miniszterelnöki rezidencia előtt 2023. november 16-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)