Olajat találtak Magyarországon?

Ígéretesnek tűnik a szénhidrogén-kutatás a Dány koncessziós területhez tartozó Üllő térségében – hangsúlyozta Homonnay Ádám, a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója hétfőn az üllői 3D szeizmikus mérés bemutatásán. Az igazgató Monostorpályiban arról tájékoztatott, hogy sikeresen zajlik a Mol sekélygáz-kitermelési programja Kelet-Magyarországon.

2023. március 6., 19:44

Szerző:

Az olajtársaság Üllő határában mintegy 30 négyzetkilométeren szénhidrogént keres, a február végén kezdődött, és a vége felé járó méréseket az Acoustic Geofizikai Kft. végzi. 

A mérést bemutató sajtóúton elhangzott, hogy a területen nagy valószínűséggel nem földgáz, hanem kőolaj lesz. 

Homonnay Ádám kiemelte, a vecsési kőolaj-találat felértékelte az Üllő melletti területet, és arra számítanak, hogy eséllyel lehet itt is kőolajat találni. 

A rendezvényen a Mol szakemberei ismertették, hogy a kutatás folyamatában mérésekkel térképezik fel a földalatti területet. A kapott adatokat feldolgozzák, kiértékelik, hogy meggyőződhessenek az adott terület lehetőségeiről, ezután következhet a fúrás. 

Homonnay Ádám elmondta, az üllői területen az adatok feldolgozása három hónapot, kiértékelése újabb három-hat hónapot vesz igénybe, így vélhetően legkorábban az idei év végén lehetne fúrni. 

Az igazgató tájékoztatott arról is, hogy sikeresen zajlik a Mol sekélygáz-kitermelési programja, amelynek egyik helyszínén, a hajdú-bihari Monostorpályiban a sajtónak bemutatták az R-69-es fúrótoronynál folyó munkálatokat. 

Homonnay Ádám elmondta, ez a negyedik ígéretes fúrásuk, korábban három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon: kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon. A három új kút 20 ezer átlagos családi ház gázigényét tudja kielégíteni néhány évig, további hétezer lakás gázellátását pedig a tervek szerint a még ebben az évben termelésbe álló, Monostorpályi határában lévő új kút fogja biztosítani - fűzte hozzá. 

Az igazgató utalt arra, hogy 2019-ben indították el a sekélygáz-programot, új technológiával a földfelszínhez közelebb eső rétegekből, sekélyebb, 1500-2000 méter mélységből hozzák felszínre a gázt. 

A sekélygáz-program azért is eredményes, mert a modern szeizmikus eljárásokkal olyan adatokhoz jutnak, amelyekkel már az irodában nagy pontossággal kijelölhető, hol van kitermelésre alkalmas gáz – magyarázta megjegyezve: ennek köszönhetően az elmúlt években 18 fúrásból 16 sikeres volt. 

Magyarországon a jelenleg termelt évi 1,4 milliárd köbméter gáz mintegy öt százalékát adja a sekélygáz, és az ország biztonságos gázellátása érdekében folyamatosak a feltárások – jelezte Homonnay Ádám. 

A Monostorpályi térségében folyó, egymilliárdos költségű feltárást ígéretesnek, a térséget a földgáz kutatás-termelés szempontjából perspektivikus területnek nevezte a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója a helyszínen.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)