Több szálon kötődik az Orbán-kormány kínai kereskedőházainak központi figurájához a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője

2019. szeptember 13., 07:35

Szerző:

Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője is felbukkant a kereskedőházi rendszer környékén, amelynek tevékenységét a saját pártja is többször bírálta – derül ki a Direkt36 444-en megjelent cikkéből.

Az Orbán-kormány a keleti nyitás részeként hozta létre a kereskedőházakat, hogy ezzel segítse a magyar kis- és középvállatok exporttevékenységét. A kínai kereskedőházak működtetésére kiírt tendert 2016 nyarán az Asia Projects Kft. nyerte el. Ez akkor nem kapott nyilvánosságot, de a cég kötődött Oláh Lajos környezetéhez. A vállalkozás tulajdonosa ekkor egy Polyák Tamás nevű férfi volt, aki éveken keresztül üzleti kapcsolatban állt Oláh Lajos testvérével.

Később pedig egy olyan szereplő is felbukkant a cégben, aki személyesen is kapcsolatban áll a DK-s politikussal. Ő Teng Wei Na, aki 2018 júniusában ügyvezető lett az Asia Projects Kft-ben. A 47 éves kínai származású, Magyarországon élő nő a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület alelnöke. Teng Wei Nát korábban kitüntette a Belügyminisztérium államtitkára, Kontrát Károly, a Magyar Rendészeti Sportszövetség számára végzett önzetlen tolmácsi tevékenységéért. A kormánnyal nyíltan szimpatizáló TV2 idén év elején egy reggeli műsorába is meghívta, hogy a kínai holdújév hagyományairól és tipikus ételeiről beszéljen.

Gulyás Gergely bizottsági meghallgatása Oláh Lajos 2019. június 25-én, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának az ülésén
Fotó: Kovács Attila

Teng Wei Na és Oláh Lajos évekkel ezelőtt ismerkedett meg a magyar-kínai kéttannyelvű iskola egyik rendezvényén. Facebookon jelenleg is ismerősök és a Direkt36 több rendezvényt is talált, amelyen mindketten jelen voltak. 2017 szeptemberében  részt vettek a magyar kereskedőház megnyitó ünnepségén a Kína keleti részén fekvő Csengcsou városában. Az új iroda névtábláját egy kínai tisztviselővel közösen Oláh Lajos leplezte le.

Miután az Orbán-kormány tavaly átalakította a kereskedőházi rendszert, a kínai régiót lefedő exportfejlesztési iroda működtetési jogát Teng Wei Nának, Oláh Lajos ismerősének a cége nyerte el. Az Európa Ázsia Kft. havi 23 millió forintért végzi ezt a munkát.

Oláh Lajos kínai témában megtalálta a hangot az Orbán-kormánnyal is. Ennek egyik látványos jele az általa irányított Nagy Fal Magyar-Kínai Barátság Egyesület. A szervezet 2012-ben több ismert vállalkozó részvételével alakult meg, rendezvényeiken pedig rendszeresen megjelent Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. Egy ilyen alkalommal Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a kormány és az ellenzék sok mindenben hasonlóan gondolkodik.

Oláh Lajos a Direkt36-nak úgy nyilatkozott, hogy több mint tíz éve kezdett Kínával foglalkozni, a kínai ügyekkel kapcsolatos álláspontját sosem egyeztette az Orbán-kormánnyal. Közlése szerint „semmilyen formában" nem vesz részt a kereskedőházak munkájában, a csengcsoui iroda megnyitójára a Kínában lévő magyar nagykövetség kérésére ment el, de a szervezéshez nem volt köze. Teng Wei Na azt mondta, hogy a csengcsoui irodát ottani barátaival és a helyi önkormányzattal közösen nyitotta.

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.