Október 16-ig még kitölthetjük online a népszámlálási kérdőíveket

Október 1-jén 0 órakor elindult a 2022-es népszámlálás. Október 16-ig még minden háztartás kitöltheti online, a belepes.nepszamlalas2022.hu honlapon keresztül a kérdőíveket. Azokat a háztartásokat, akik nem élnek az online kitöltés lehetőségével, október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel. Kérdéseinkre dr. Rövid Irén, a KSH szóvivője válaszolt.

2022. október 10., 19:45

Szerző:

Mire van szükségünk az online kitöltéshez? Bárki kitöltheti online a népszámlálási kérdőívet?

Október 16-ig mindenki élhet az online kitöltés lehetőségével, ehhez a felkérő levélben található 12 jegyből álló belépési kódot szükséges beírnunk a belepes.nepszamlalas2022.hu honlapon, és már kezdődhet is a kitöltés. A kitöltés laptopon, tableten, vagy akár okos telefonon is elvégezhető a kitöltés.

A felkérő levél nem tartalmaz nevet. Kinek szól akkor ez a levél?

A felkérő levél sajátossága, hogy név nem szerepel rajta csak a lakcímünk. Ez a levél mindenkinek szól, aki az adott címen életvitelszerűen tartózkodik, a hét legnagyobb részében itt tölti az éjszakáit, a munkával, tanulással töltött órák után ide tér haza. A KSH a tényleges élethelyzetet szeretné felmérni, ehhez arra van szükség, hogy mindenki arra a címre vonatkozóan töltse ki a kérdőívet, ahol lakik, függetlenül attól, hogy be van-e oda jelentve.

Hány kérdőívet lehet kitölteni egy belépési kóddal?

Egy belépési kód egy címhez tartozik. Ha elkezdjük a kitöltést, akkor láthatjuk, hogy először a lakással kapcsolatos kérdéseket kell megválaszolnunk, majd 1-1 személyi kérdőívet kell töltenünk az ott élőkről vonatkozóan.

Ha valaki nem kapta meg a felkérő levelet, vagy nem találja, tud új kódot igényelni?

A népszámlálás honlapján keresztül (www.nepszamlalas2022.hu) igényelhetünk új belépési kódot. Egy ügyfélkapus azonosítás után meg kell adnunk egy email címet, erre érkezik majd az új belépési kód, illetve a lakcímet, amire vonatkozóan ki szeretnénk tölteni a kérdőívet.

Kitöltheti akár egy személy is a kérdőívet?

Igen, akár egy személy is megválaszolhatja a kérdéseket akár az egész családra, az ott élőkre vonatkozóan, ha betöltötte a 18. életévét.

(x)