Meg sem éljük: a nyugdíj korhatárát 71 évre emelhetik

A szakértők szerint a nyugdíjasréteg eltartása világszerte egyre aggasztóbb képet vetít előre, melyet orvosolni leginkább csak a nyugdíj korhatárának drasztikus emelésével lehet megoldani.  

2024. február 14., 10:59

Szerző:

A népesség gyors elöregedése miatt világszerte szükségessé válik, hogy 2050-re 71 évre emeljék a nyugdíj korhatárát – figyelmeztetett friss jelentésében a magas életkor társadalmi hatásaival hatásaival foglalkozó brit International Longevity Center (ILC). Az Egyesült Királyságban most ugyan 66 év a nyugdíjkorhatár, de már ismert, hogy 2026 májusa és 2028 márciusa között ezt 67 évre emelik. Mivel várhatóan még ez sem bizonyul majd elegendőnek, kilátásba helyezték 2044-től az állami nyugdíjra jogosultság határát további egy évvel, 68 évre kitolni, holott például Franciaországban a nyugdíjkorhatár emelése már így is agressziót váltott ki – írja a Dívány.

A nyugdíj korhatárának drasztikus emelése a magyarokat is érinti 

Magyarországon jelenleg 65 év a nyugdíjkorhatár az 1957 után születettek esetében: a Pénzügyminisztérium tavaly azt közölte, hazánkban nem tervezik ezt megemelni. Kérdés, meddig tartható ez az állapot, a döntésben azonban annak is szerepe lehet, hogy hazánkban a nők 62,8 évet, a férfiak 61,5 évet élnek le átlagosan egészségben.

Szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy az 1970 után születetteknél az aktívak és inaktívak közötti egyensúly fenntartásához valószínűleg ennél is tovább kell majd dolgozni a nyugdíjaskor eléréséig. A nyugtalanító helyzet főleg a megtakarításokkal nem rendelkező szegényebb rétegeket és a nőket sújtja majd, akik nagy része így meg sem éri majd nyugdíjas éveit. Ugyancsak nehéz helyzetbe kerülnek így az 50-60 évesen munka nélkül maradók is, akik korukból fakadóan már nehezen illeszkednek vissza a munka világába.

Számos uniós országban be van tervezve a korhatár emelése

Európa rohamosan öregszik, már ebben az évtizedben is a 65 év felettiek tették ki az EU-ban a lakosság bő 20 százalékát. Ám ez a mutató 2070-re már fel fog kúszni 30 százalékra – olvasható a növekedés.hu elemzésében. Hogy a jelenlegi trendek mellett a nyugdíjrendszert fel lehessen tartani, az európai országok kénytelenek időről időre megemelni a nyugdíjkorhatárt. Magyarországon a legutóbbi emelési ciklus 2022-ben zárult le: akkor 65 évre emelték az öregségi nyugdíjkorhatárt, úgy hogy a nők 40 év szolgálati idővel is nyugdíjba vonulhatnak. Ez átlagosnak mondható az Unióban. Nem csak nálunk, hanem például Belgiumban, Luxemburgban és Szlovéniában is 65 évesen lehet nyugállományba vonulni. Az EU-ban a legtovább az olaszoknak, a bolgároknak, a dánoknak és a görögöknek kell dolgozniuk. Ezen a téren a francia rendszer a leggálánsabb, viszont idén hiába voltak ellene heves tüntetések: a 62 éves nyugdíjkorhatárt 2032-től fel fogják tolni 64-re.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

11:59

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt feljelentést tesz Sulyok Tamás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél, valamint eljárást kezdeményez az Alkotmánybíróságnál.

09:54

Noha Novák Katalin már hosszú ideje nem tölti be a köztársasági elnöki posztot, még maradt olyan határozata, ami csak most jelent meg a Magyar Közlönyben.