Meddig lehet húzni a nyugdíjkorhatár emelését?

Számos uniós országban be van tervezve a korhatár emelése, a jövő évtized közepén a dánok már 69 évesen vonulhatnak nyugállományba.

2023. október 5., 14:20

Szerző:

Európa rohamosan öregszik, már ebben az évtizedben is a 65 év felettiek tették ki az EU-ban a lakosság bő 20 százalékát. Ám ez a mutató 2070-re már fel fog kúszni 30 százalékra – olvasható a növekedés.hu elemzésében. 

Hogy a jelenlegi trendek mellett a nyugdíjrendszert fel lehessen tartani, az európai országok kénytelenek időről időre megemelni a nyugdíjkorhatárt. Magyarországon a legutóbbi emelési ciklus 2022-ben zárult le: akkor 65 évre emelték az öregségi nyugdíjkorhatárt, úgy hogy a nők 40 év szolgálati idővel is nyugdíjba vonulhatnak.

Ez átlagosnak mondható az Unióban. Nem csak nálunk, hanem például Belgiumban, Luxemburgban és Szlovéniában is 65 évesen lehet nyugállományba vonulni. Az EU-ban a legtovább az olaszoknak, a bolgároknak, a dánoknak és a görögöknek kell dolgozniuk.

Ezen a téren a francia rendszer a leggálánsabb, viszont idén hiába voltak ellene heves tüntetések: a 62 éves nyugdíjkorhatárt 2032-től fel fogják tolni 64-re.

Nálunk jelenleg nincs terítéken a további emelés, de a trendek alapján egyértelmű: ami késik nem múlik – jósolja a cikk. Sok uniós országban már be van tervezve a korhatár kitolása. Egyelőre úgy tűnik: a jövő évtized közepén a dánok lesznek a rekorderek, náluk a korhatár már el fogja érni a 69 évet.

(Kiemelt képünk illusztráció, Pixabay)

08:47

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.