Nukleáris katasztrófapróba: fél Magyarországot beterítené az atomfelhő

Az Ukrán Hidrometeorológiai Intézet lemodellezte, hogy milyen koncentrációban és milyen területekre jutnának el a levegőbe jutott radioaktív szennyezőanyagok egy esetleges atomkatasztrófa esetén a zaporizzsjai erőmű területéről. 

2022. augusztus 22., 14:31

Szerző:

A rövid videón az látszik, hogy mi történt volna, ha augusztus 15-18 között történt volna atomkatasztrófa Zaporozzsijában. 

Beterítené fél Magyarországot az atomfelhő

A rövid videóban látszik, hogy a szennyeződés gyorsan végig söpörne Ukrajna középső részén, szinte egészen beterítené Németországot, Fehéroroszország dél-nyugati sarkát, illetve Litvániát, Lettországot és Észtországot.

A radioaktív szennyezőanyagok felhője beborítaná fél Magyarországot is.

Azzal kapcsolatban, hogy ez milyen hatással lenne a környezetünkre vagy az egészségünkre, a modell részletesebb információt nem közöl.

(Kiemelt képünk: Az Ukrán Hidrometeorológiai Intézet térképe egy esetleges katasztrófa esetén Kelet-Európát beborító atomfelhőről. Fotó: Ukrán Hidrometeorológiai Intézet Twitter.)

A korábbi kerek évfordulókhoz képest szerényebb külsőségek közepette volt kénytelen ünnepelni a 70. születésnapját az orosz elnök. A Blikk úgy tudja, hogy – a korábbi évekkel ellentétben – Orbán Viktor és a hivatalban lévő köztársasági elnök sem köszöntötte fel az orosz elnököt.

Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárról, mivel attól tart, hogy annak jelentős vízfelhasználása felgyorsítja a város kiszáradását – jelentette be Murguly Mátyás, a párt helyi politikusa pénteken sajtótájékoztatón.

2022. október 7., 16:44

Október 18-án 11 órakor kísérik utolsó útjára Szakcsi Lakatos Bélát, a magyar dzsessz kiemelkedő alakját. Az október 2-án 80. életévében elhunyt Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművésztől, a nemzet művészétől a Fiumei úti sírkert 41-es művészparcellájában vesznek végső búcsút.