Valamit forralnak az oroszok a zaporizzsjai atomerőműnél

A BBC arról írt, Moszkva visszautasította a Zaporizzsja közelében álló, hatalmas atomerőmű demilitarizálását, így a reaktorok között továbbra is hadijárművek cikáznak, azok közvetlen közelében pedig lőszert tartanak. Az oroszok szerint ők csak vigyáznak a létesítményre, nehogy az ukrán hadsereg odalőjön, mivel szerintük éppen Kijev készül pénteken erre.

2022. augusztus 19., 09:59

Szerző:

Túl sebezhetővé tenné a Zaporizzsja meletti Enerhodar atomerőművet, ha az orosz hadsereg elhagyná a területét, ezért nem is teszik. Ezt közölte az orosz kormány szóvivője arra a Magyarország által is aláírt jegyzékre válaszolva, ami a atomreaktorok területének demilitarizálására szólította fel Moszkvát.

A brit BBC úgy értesült, a reaktorkomplexumot továbbra is annak ukrán dolgozói működtetik, akiket viszont az Enerhodarban szabályos katonai támaszpontot létrehozó orosz hadsereg túszként tart ott. Az éppen Ukrajnában tartózkodó ENSZ-főtitkár, António Guterres pedig éppen pénteken látogat Odessza városába, ahol többek között a zaporizzsjai erőmű helyzetéről is igyekszik majd megállapodást elérni.

„Minden lehetséges kár, ami ott keletkezik, szabályos öngyilkosság.–” figyelmeztetett Guterres csütörtökön, amikor Lviv városában tárgyalást folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán, és Recep Tayyip Erdoğan török elnökökkel a ganonaexportról, háború utáni újjáépítésről és az atomreaktor helyzetéről is.

Az erőmű személyzetének sikerült Telegramon kommunikálnia a külvilággal, egy ukrán nyelvű bejegyzésben úgy fogalmaztak, 

„Ami jelenleg történik, túlmegy a józan ész és a jó erkölcs határán.”

Ukrán hírszerzők szerint pedig Oroszország hadserege egyértelműen fegyveres provokációra készül Enerhodarban, szerintük azért, hogy azután az ott történtekért Ukrajnát tegyék felelőssé. A BBC hangsúlyozta, hogy a kijevi hírszerzés állításait független forrásból nem tudják megerősíteni.

(Kiemelt kép: Az Enerhodar területén található zaporizzsjai atomerőmű 2022. április 27-én. Fotó: Ed JONES / AFP)