Vasárnap tárgyalnak egy Zaporozsije-Mariupol humanitárius folyosó megnyitásáról

A térség lakói azonban nem akarnak Belaruszba menni.

2022. március 27., 07:41

Szerző:

5208 embert evakuáltak szombat este Kijev, Donyeck és Luhanszk térségéből. Ezt Irina Verescsjuk ukrán integrációs miniszter jelentette be – írja a novosti.dn.ua. Verescsjuk szerint Ukrajna vasárnap tárgyal egy humanitárius korridor megnyitásáról a Zaporozsije-Mariupol útvonalon. 

A miniszter azt is elmondta, hogy mintegy 40 ezer ukránt erővel szállítottak el az oroszok szombaton ismeretlen helyre, a „kvázi humanitárius folyosón keresztül". Az emberek eltávolításába nem egyeztek bele az ukrán hatóságok sem.

„Várható, hogy a városlakók többsége nem akar menekülni az agresszor területére. Következésképpen az orosz csapatok erővel viszik el a civileket Oroszországba vagy a már elfoglalt területekre. Már tízezrekről beszélünk, akiket így lakoltattak ki.”, állítja az ukrán miniszter.

Hozzátette, Kijev térségéből is már viszik el az embereket, őket Belaruszba szálíltják.

(Kiemelt kép: Ukrán önkéntesek a hadseregnek szánt adományokat veszik át a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk város területi védelmi központjában 2022. március 3-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Oleg Petraszjuk)