De mi köze van Bróker Marcsinak a Novozánszki Fanni megölésével vádolt B. Lászlóhoz?

2020. január 7., 18:00

Szerző:

„Belize, autós nyomkövetés, vízihulla, bódítószer” - ezekre a szavakra keresett rá az interneten a Novozánszki Fanni meggyilkolásával vádolt B. László az interneten a nő eltűnése előtt és utána. A nyereségvágyból elkövetett emberöléssel vádolt férfinak azonban mindenre volt magyarázata a Fővárosi Törvényszéken megtartott keddi tárgyaláson. 

  • Belize-re állítása szerint azért keresett rá, mert akkor hozták haza a Bróker Marcsiként elhíresült D. Sándornét, és miután hallotta egy műsorban a hírt, kíváncsi volt. Ez a magyarázat azért sántít, mert Novozánszki Fannit az ügyészség álláspontja szerint 2017. november 20-án ölte meg a vádlott, Bróker Marcsit pedig majdnem egy évvel korábban, 2016. december közepén hozták haza a közép-amerikai országból. Belize és Magyarország között egyébként nincs kétoldalú kapcsolat, így kiadatási egyezményt sem kötött egymással a két állam. Ennél még érdekesebb, hogy B. László arra is rákeresett, hogy Belize-ben mennyibe kerül a szállás egy hónapra, ráadásul egy főre. A férfinak ekkor barátnője volt, akivel B. László másik állítása szerint pont Novozánszki Fanni eltűnése után akartak Moszkvába vagy Prágába utazni. 
  • B. László a november 24-i elfogása előtt többször is felkereste a rendőrség hivatalos oldalát, ahol elsősorban a nyilvános körözések érdekelték.
  • A vádlott a nyomozati szakasz során tett vallomásában és a bíróságon is gyakran emlegetett egy nőt, aki közös ismerősük volt, és aki azért hívta őt Novozánszki Fanni Marina parti lakásába, mert az egykori valóságshow-szereplő „bepezsgőzött és túlszívta magát”. A dolgot „problémamegoldó emberekkel” kellett elintézni, mert ha Fannit kórházba viszik, abból a nő szerint neki is baja lett volna, így B. Lászlót kérte meg, hogy segítsen. A férfi állítása szerint meglepődött azon, hogy a közös ismerős nem tart velük, „mert van még egy-két dolga”, de ő ettől függetlenül elvitte a kocsival pár percre lévő találkozási pontra az öntudatlan Fannit, majd átadta a „problémamegoldóknak”. A közös ismerős vonal azért is furcsa, mert a cellainformációk alapján az illető aznap délutántól estig nem Novozánszki Fanninál, hanem saját IX. kerületi lakásában volt.
  • A vádlott szerint a Fanni lakásán tartózkodó közös ismerős adta neki azt a szatyrot is, amelyben egy kötél volt. Utóbbit aztán a nyomozók megtaláltak a férfinél. Dr. Farkas Gabriella tanácselnök megkérdezte, hogy ha Novozánszki Fanni kiütötte magát és „problémamegoldó emberekre” volt szüksége, akkor a közös ismerős vajon miért adott volna át egy kötelet azzal a csomaggal, amelyben B. László állítása szerint Fanni személyes dolgai voltak? A vádlott szerint elképzelhető, hogy mivel a prostituáltként dolgozó Fanni kötözős szexet is vállalt a kuncsaftjaival, ezért volt a szatyorban az a kötél. B. Lászlónak arra is volt magyarázata, hogy saját nagyszülei miért ismerték fel később sajátjukként a kötelet: a nyomozók fényképet mutattak, az azon szereplő kötél hasonlíthatott is a nagyszüleiére, de kép alapján „még egy fiatalabb ember is a sajátjaként ismerhette volna fel.” A kötélen egyébként a szakértői vizsgálatok szerint nem csak Novozánszki Fanni vére, hanem B. László családjának DNS-mintája is rajta volt. 
  • Az ügyészség álláspontja szerint B. László a holttestet összekötözte, nehezéket erősített rá és azzal együtt másnap, vagyis november 21-én Szalkszentmárton közelében a Dunába dobta. Érdekesség, hogy 21-én B. László látszólag indokolatlannak tűnő autós kitérőt tett a Duna-parton Dunavecsénél, de állítása szerint ez azért történt, mert volt valami üzleti ügye, és azt akarta megnézni, hogy „rakodnak-e gabonát a kikötőben.”
  • A vádirat szerint a férfi egy korábban Dunaújvárosban bérelt autóval szállította el az általa megölt nő holttestét. Az ügyészségi álláspont szerint először a hátsó ülésen, aztán a csomagtartóban volt a test. A férfi másnap, egy nap késéssel vitte vissza a gépjárművet a kölcsönzőbe, ahol a tanúvallomások szerint a takarítás közben friss vért találtak a csomagtartóban. B. László erre azt a magyarázatot adta, hogy pár nappal korábban húst vásárolt a Tescóban, és valószínűleg annak a leve folyt ki. 

 

Szörfdeszkák, biznisz és segítség

B. László védekezésének alapja az, hogy ő csak segített a magatehetetlen állapotba került sértettnek, ezért láthatták a karjában és ezért került a kocsijába. A férfi azt mondta, hogy Novozánszki Fannit a nő barátnőjének javaslatára azért kereste meg, hogy bevonja egy szörfdeszkák készítésével és forgalmazásával foglalkozó induló vállalkozás megalapításába. Úgy vélte, hogy a nő médiaszereplései és médiakapcsolatai okán alkalmas lenne a cég marketingfeladatainak ellátására.

Az előkészítő ülésen ismertetett vádirat szerint B. Lászlónak a bűntény idején nem volt állandó munkahelye, rendszeres jövedelme, viszont költekező életmódot folytatott, emiatt rendszeresen kért kölcsön barátaitól és ismerőseitől, így jelentős tartozásokat halmozott fel.

A vádirat szerint a vádlott egy ismerősén keresztül tudomást szerzett a prostituáltként dolgozó Novozánszki Fanni jó anyagi helyzetéről, jelentős bevételeiről, illetve a budapesti lakásán felhalmozott nagyobb mennyiségű készpénzről. Elhatározta, hogy - akár erőszakos úton is - pénzt szerez a nőtől, aki azonban elzárkózott a személyes találkozótól. B. Lászlót 2017. november 20-án este a sértett végül beengedte a lakásába. A vádlott az értékek megszerzése érdekében ismeretlen módon bántalmazta Novozánszki Fannit, majd a talált értékeket és a magatehetetlen sértettet gépkocsijával elszállította a helyszínről. 

Az előkészítő ülésen az ügyész felajánlotta a vádlottnak: ha lemond a tárgyalásról és részletes beismerő vallomás tesz, akkor életfogytig tartó fegyházbüntetésre tesz indítványt, azzal a kitétellel, hogy a férfi 30 év elteltével bocsátható feltételesen szabadlábra. Mivel a vádlott tagadta bűnösségét, megkezdődött a rendes eljárás.

Ismertették a vádlott korábbi vallomásait, továbbá az ügyész és a vádlott ügyvédje is tanúk és szakértők meghallgatására tett indítványt.

Elhangzott az is, hogy a sértett holtteste a mai napig nem került elő, annak ellenére, hogy a hatóságok szonárral és tetemkereső kutyákkal is keresték az érintett Duna-szakaszon.