Növényvédő szert találtak az Auchan egyik jégkrémében

A szert használják orvosi berendezések sterilizálására is.

2021. június 16., 16:16

Szerző:

Visszahívott a forgalomból egy vaníliás pálcikás jégkrémet a forgalmazó Auchan Magyarország Kft. etilén-oxid növényvédő szer hatóanyaggal való szennyezettsége miatt, a meglévő készletet pedig zárolta – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A visszahívás az Auchan Vanília ízű pálcikás jégkrém tejcsokoládé bevonattal, pörkölt mandula darabokkal, 4x110 milliliteres termékre vonatkozik. Az érintett termék 2023 áprilisi minőségmegőrzési idővel, LPL 1091-es tételszámmal és 314 gramm nettó tömeggel rendelkezik.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az ezekkel az azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el, mert a termékhez felhasznált adalékanyag vélhetően etilén-oxiddal szennyezett.

Az érintett termék bármelyik Auchan üzletbe visszavihető, az árát blokk nélkül is visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit.

Az etilén-oxid egy szintetikusan előállított gáz,

használják orvosi berendezések sterilizálására és egyes országokban fűszerek és egyéb termények esetén rovarölő szerként, valamint fertőtlenítésre.

Az Európai Unióban (EU) az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos. Az etilén-oxid hosszútávú, rendszeres fogyasztása megnövelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.