Novemberre gázolajhiány alakulhat ki

Annyira drága a földgáz, hogy egyre több cég helyettesíti gázolajjal, így viszont novemberre gázolajhiány alakulhat ki.

2022. október 6., 07:30

Szerző:

A  jelenlegi energiapiaci körülmények miatt novemberre akár gázolajhiány is kialakulhat – vélekedett a Népszava megkeresésére Vecsey Sarolta, a Shell Hungary Magyarországért és Szlovéniáért felelős mobilitási igazgatója. Sok ipari fogyasztó ugyanis elkezdett átállni a gázról a hasonló fűtőértékű, de – még piaci áron is – olcsóbb dízelre.

Vissza kell tölteni a biztonsági tartalékot

A Magyarországon 193 töltőállomást üzemeltető, brit hátterű energiamulti az „árstop” tavaly november közepi bevezetése óta hangsúlyozza, hogy az intézkedés piaci nehézségeket okoz. Így nem örültek és nem számítottak a hatósági tarifák október eleji meghosszabbítására sem. A döntés nem segítette a kínálatot a megnövekedett igényekhez igazítani – fogalmazott az igazgató. Így a kutakon előfordulhat hiány a hatósági áras termékekből. 

A lap által megszólaltatott szakértők szerint, bár az OMV schwechati finomítója lassan újra működésbe lép, illetve a Mol százhalombattai egységénél is zajlik a karbantartás, a hatósági üzemanyagár tavaly novemberi bevezetését követően – különösen az időszak elején – akkora többletkereslet mutatkozott a termékekért, hogy a Mol nem tudott tartalékolni belőlük finomítója felújítása időszakára. Így a hatósági árra jogosultakat az OMV-, majd a Mol-finomító kiesésével az ország biztonsági készleteiből szolgálták ki. Ha most valamelyest enyhül is a további biztonsági készletek felszabadítására nehezedő nyomás, ezeket a törvény szerint néhány hónapon belül vissza kell pótolni. Így nem kizárt, hogy az év vége felé a szokásosnál is élénkebb dízeligény-emelkedés miatt a kormány akár haladékot adhat a biztonsági tartalékok visszatöltésére is. Egyesek a dízel hatósági árának megszüntetését sem zárják ki – írja a lap.

(Kiemelt képünk: Szántai Edina/168.hu)