Novák szerint csökken a gyermekszegénység, a szegények viszont nem így látják

Egy nyilatkozó asszony szerint még szegényebbek.

2021. május 16., 18:35

Szerző:

"Semmivel sem jobb az élet, még szegényebbek lettünk, csúszunk lefele a lejtőn" – mondta Adrienn, a Rakacán élő, 30-as éveiben járó édesanya a Népszavának. A nő korábban, 2014-ben már adott egy interjút a lapnak, most annak apropóján kerestek fel ismét, mert Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter is járt a településen. Útja végén pedig arról beszélt: csökken a gyermekszegénység, és a lehető legtöbb támogatást adja a kormány a romák felzárkóztatásához - írták.

A nyilatkozó asszony szerint viszont ez nincs így, sőt, még szegényebb a nép. "Van olyan hónap, hogy nincs mit enni. A közmunkásokat is leszámoltatták, alig van, aki dolgozhat, csak pár családnak van munka. Sokan egy forintot se kapnak. Még a szociális segélyt, a 22 ezer forintot se" - mondta, hozzátéve: " aki nem jár be a munkanélküli-hivatalba regisztrálni, attól elvesznek minden. A regisztrációhoz Edelénybe kellene utazni. Az olyan 40 kilométerre van innen". Adrienn szerint az út 1500 forint. "750 forint az út oda, ugyanannyi vissza. Van, aki biciklivel megy, de sok családnak nincs biciklije" - tette hozzá.

A nő elmondta jelenleg a rakacai iskolában takarít, reggel 8-tól délután fél 4-ig dolgozik, de így is, a családi pótlékkal együtt, összesen 111 ezer forintot visz haza egy hónapban. "A családi pótlékot emelni kéne, mert megmondom őszintén, a 13 ezer forintból, ha egy cipőt tudok venni, az már jó. Mert, ugye, nem itt tudok vásárolni, azért nekünk be kell utazni legalább Edelénybe. Ha oda elmegyünk a lánnyal, az már 3000 forint. Miskolcra beutazni még több. Egy hónapig enni is kell. Ha iskolába jár, szendvicset kell csomagolnom" - mesélte Adrienn.

A családi adókedvezménnyel kapcsolatban azt mondta a nő, hogy segítség. "Évente egyszer igénylem vissza, akkor kapok egyszerre 120 ezer forintot. Ilyenkor bevásárolok a lánynak ruhákat például. Meg beosztjuk még másra a pénzt, amivel elmaradtunk" - tette hozzá.

A falusi csokkal és a családok otthonteremtési kedvezményével már más a helyzet. "Az, amit az állam ígér, hogy így a nagycsaládosok meg úgy a gyerekesek, itt rajtunk semmit nem segít. Nincs meg a kétéves folyamatos munkaviszonya senkinek. De nemcsak ez a baj. Volt itt egy kis lakás, az iskolával szemben. Két szoba, konyha. 4 millióért adták. Meg akartam venni. De hogy? Hitelt nem kapok, nem is tudnám fizetni, akármilyen kedvezményes. Egy gyerek után meg csak 600 ezer forint támogatást adnak. Na, akkor hol a segítség? Itt van mellettünk egy szoba-konyhás ház. Kétmillióért vette meg egy család, mert a fiatalembernek balesete volt, onnan kapott pénzt. De ott aztán se víz, se villany nincs benn. Így élnek a gyerekekkel. Albérletet sem tudok fizetni, mert a városban 100-150 ezer forintot is elkérnek. Meg a két-három havi kauciót is le kell pakolni. Miből? És mondom: én még nagyon jó helyzetben vagyok, mert van munkám" - mondta.

Novák Katalint egyébként nem látta a család a faluban. "Pedig bent dolgoztunk az iskolában. Nekünk nem is szólt senki, hogy jön. Csak azt vettük észre napokkal korábban, hogy hordják el a szemetet, takarítják a patakot, ahol egyébként a patkányok rohangálnak. Abból gondoltuk, hogy lesz valami a faluban" - mondta az asszony, hozzátéve: "Lett volna pár szavunk hozzá, az biztos. Tudjon csak róla, milyen szegény sorban élünk itt mind. Mindenki le van gatyásodva, még egy kenyérre sincsen pénze némelyiknek. Sok család éhezik. És ez nem azt jelenti, hogy kevés az étel, hanem azt, hogy nincs".

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: MTI/Illyés Tibor)