Novák Katalin nem írta alá a kelet-ukrajnai álnépszavazásokat elítélő nyilatkozatot

Közös nyilatkozatot adtak ki a NATO közép-kelet európai tagállamainak államfői, melyben elítélik a megszállt területek Oroszországhoz csatolását megelőző referendumokat. Novák Katalin azonban nem szerepel az aláírók között. 

2022. október 2., 16:13

Szerző:

Nem szerepel Novák Katalin köztársasági elnök neve azon a közös nyilatkozaton, amelyben a NATO közép-kelet-európai tagországai elítélték az Ukrajna oroszok által megszállt területein tartott álnépszavazásokat – írja az Index. Az oroszok lépését egy közös nyilatkozatban ítélték el a „NATO közép-kelet-európai tagállamainak államfői”. A nyilatkozat szövege több helyen – például a lengyel és a szlovák elnök honlapján – már meg is jelent.

A deklarációban az államfők leszögezték, hogy Ukrajnát támogatják a konfliktusban, és semmilyen ukrán területet nem ismernek el Oroszország részeként. Hozzátették: követelik, hogy az orosz hadsereg vonuljon vissza a megszállt területekről, és arra biztatják Ukrajna szövetségeseit, hogy növeljék az országnak nyújtott segély mennyiségét.

A dokumentumot az alábbi elnökök írták alá:

Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke,
Miloš Zeman, Csehország köztársasági elnöke,
Alar Karis, Észtország elnöke,
Egils Levits, Lettország elnöke,
Gitanas Nauseda, Litvánia elnöke,
Stevo Pendarovski, Észak-Macedónia elnöke,
Milo Dukanović, Montenegró elnöke,
Andrzej Duda, Lengyelország elnöke,
Klaus Iohannis, Románia elnöke.

Feltűnő azonban, hogy több közép-kelet-európai tagállam vezetője nem írta alá a nyilatkozatot – írja a lap. Novák Katalinon kívül a régió NATO-tagországai közül (a deklarációt aláíró összes ország a nemzetközi szövetség tagja) hiányzik még az albán, a bolgár, a szlovén és a horvát államfő is.

(Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök az új államtitkárok kinevezési okiratainak átadásán a Karmelita kolostorban 2022. május 25-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.