Novák Katalin frissen kinevezett alezredes férje lemond a zsoldjáról

Mint ismert, a köztársasági elnök férje több mint szokatlan gyakorlattal és motivációval bő egyhónapos gyorstalpalót követően egyből alezredesi rangban lépett a Magyar Honvédség kötelékébe.

2023. március 3., 10:23

Szerző:

Miután kisebb vihart kavart, hogy Veres István tartalékos alezredesként szédítő gyorsasággal megszerzett főtiszti rendfokozattal gyakorlatilag a saját felesége parancsnoksága alá került, az ünnepi eseményről videó is készült, ez utóbbi költségeiről érdeklődött a Magyar Hang Novák Katalin hivatalánál.

 A viszontválaszban jelezték, hogy a film a köztársasági elnöki hivatal megbízásából készült, bár a forgatási költséget nem árulták el. Arra is magyarázatot adtak, hogy Veres István miért lehetett egy hónap alatt alezredes: ezt a végzettsége, szakmai tapasztalata, kora és a civil életben betöltött beosztása (a Magyar Nemzeti Bank igazgatója) tette lehetővé.

 Az is kiderült, hogy a nettó 200 ezer forintos rendelkezésre állási díjat, valamint az aktív szolgálata alatt a főtiszteknek járó nettó több mint 460 ezer forintnyi juttatást nem veszi fel. jótékonysági célra fordítja: felajánlotta a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítványának.

 Annak ellenére, hogy alezredesi kinevezését követően után gyakorlatilag felesége parancsnoksága alá kerül és egyszerre tölt be vezető pozíciót a honvédségnél és a kormánytól független jegybanknál, az elnöki hivatal szerint nincs szó összeférhetetlenségről, írta a Magyar Hang.

(Kiemelt kép: Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István az Egységes Alapkiképzési Programban résztvevők nyilvános katonai eskütételén a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján 2023. február 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd)