Nőnap 2021: Így köszöntöttek a politikusok

Március 8-án hagyományosan a férfipolitikusok köszöntik fel a nőket, de idén Varga Judit miniszter is beállt a sorba, és a "valódi" nőket köszöntötte.

2021. március 8., 16:55

Szerző:

Március 8-án, a reggeli órákban a Fidesz szűkszavú Facebook-posztot tett ki nőnap alkalmából, ezzel a szöveggel: „Nőnap alkalmából köszöntjük a hölgyeket, édesanyákat, nagymamákat! Boldog nőnapot!”

Ennél sokkal fantáziadúsabbnak bizonyult Varga Judit. Az igazságügyi miniszter egy csokor tulipánnal a kezében ezt a szöveget posztolta ki a Facebook-oldalára: "Ez a nap különösen fontos egy olyan világban, ahol már bárki szabadon választhat a majdnem száz féle nem közül... Ezért ma én is köszöntöm a nőket, akik mernek valódi nők lenni!"

A tárcavezető ezek után részt vett a "Tisztelet a Nőknek!" című online nőnapi konferencián, ahol kifejtette, manapság is bátor vállalkozás nőnek lenni, amikor „a választás szabadságát már élvezve kell zsonglőrködni a család és a munka között”. A miniszter szerint „a nőiesség és a klasszikus női karakterjegyek kezdenek megfakulni és eltűnni a globális trendek forgatagában. De sokan vannak azonban, akik kitartanak a lecserélhetetlen női értékek mellett; vállalják a gyengédséget, a gondoskodást, az együttérzést, és így próbálnak egy jobb világot teremteni.” Varga Judit fontos kormányzati célkitűzésnek nevezte a családok és a nők védelmét, és közöttük is azok segítését, akik áldozattá válnak.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt írta a közösségi oldalára, hogy amikor a jóisten a világot megteremtette, férfit és nőt hozva létre, hogy „együtt alkossanak egy egészet, amelyet – a gyermekekkel kiegészítve – családnak nevezünk”.

Nem volt túl szószátyár a Demokratikus Koalíció sem, a párt nevében Gyurcsány Ferenc fiával, Marcival együtt videóüzenetben kívánt boldog nőnapot hétfő reggel.

A Lehet Más a Politika a kapcsolaton belüli erőszak elleni fellépést szorgalmazta nőnap alkalmából. Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy korábban olyan törvényjavaslatot nyújtottak be, amely kötelező erőszakkezelést – például pszichoterápiát - írt volna elő az elkövetők számára. A kormány nem támogatta a kezdeményezésüket, ugyanakkor a képviselő megígérte, hogy újra a törvényhozás elé terjesztik a javaslatukat, egészen addig, amíg el nem fogadják.

A Magyar Szocialista Párt pedig tízezer forintot adna a nőknek köszönetül. Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója hétfői online sajtótájékoztatóján azt mondta, nőnap alkalmából tízezer forintos utalvánnyal köszönje meg a kormány a nőknek azt, amit tesznek az országért. A pártigazgató szerint a javasolt 10 ezer forintos nőnapi utalványt a következő években a vendéglátás, a rendezvényszervezés, a kultúra területén lehetne elkölteni, segítve ezzel a nehéz helyzetbe került ágazatokat.

Az online nőnapi köszöntést a miniszterelnök oldotta meg a legegyszerűbben. Orbán Viktor ennyit posztolt az oldalára: Boldog nőnapot!

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.