„Nincs víz, nincs ágynemű, nincs áram, a szobatársam tegnap halt meg” - Egyre többen halnak meg a venezuelai áramkimaradásokban is

2019. április 2., 10:55

Szerző:

Patricia Arana öt hónapja várja egy caracasi magánkórházban(!), hogy megműtsék. Agyvérzése volt. Fürdeni nem tud, mert nincs víz, a borzalmas hőségben a légkondicionálók sem működnek, mert folyamatosan elmegy az áram, a szag már elviselhetetlen. A nővel az NBC News beszélt, és megkérdezett egy, a kórházban praktizáló orvost, aki elmondta, csak a hétvégén ketten haltak meg az áramkimaradás miatt. Az egyikük Patricia Arana szobatársa volt. – Hónapok óta halasztják a műtétemet, mert nincs elég hely az intenzíven és nincs elég orvos. Amikor bekerültem, az orvosok adtak egy listát a férjemnek, mi mindent kell beszereznie a műtéthez. Szinte mindent, az emberi erőforráson kívül. Ami lassan szintén nincs – mesélte a nő.

Venezuelai válság - Áramszünet
Fotó: MTI/EPA-EFE/Rayner Pena

Az első, eddigi legnagyobb, március 8-i áramkimaradásban összesen 46-an haltak meg a kórházakban. Olyanok, akik, életben maradhattak volna, ha normálisan működik az ország.

És nemcsak az áram, hanem a vízellátás is akadozik. Sokan patakoknál töltögetik az üvegeket, mert nincs a lakásukban csapvíz.  A káoszért felelős Nicolás Maduro elnök közben mossa kezeit és az amerikaiakra mutogat. Szerinte az áramkimaradásokat kiber-terrortámadások okozzák, és tagadja, hogy humanitárius katasztrófa fenyegetne Venezuelában, bár nagy nehezen nemrég elfogadta a Vöröskereszt adományát.

A krízis ellenére az elnöknek még mindig sok támogatója van, nem mellesleg pedig a hadsereg nagy része is mellette áll.

Venezuelai válság
Fotó: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

Mindeközben a venezuelai legfelsőbb bíróság hétfőn indítványozta, hogy a kormányhoz hű alkotmányozó gyűlés függessze fel a magát ideiglenes államfőnek nyilvánító és mintegy 50 ország által ekként el is ismert Juan Guaidó ellenzéki vezető parlamenti mentelmi jogát. Ő a nemzetgyűlésnek, vagyis a parlamentnek az elnöke, amelyben - a venezuelai intézmények közül egyedül - az ellenzék van többségben. Éppen emiatt a legfelsőbb bíróság - amelyet az ellenzék a Nicolás Maduro hivatalos államfő vezette kormány utasításai végrehajtójának tekint - közölte, hogy Juan Guaidó mentelmi joga felfüggesztésének jogát az alkotmányozó gyűlés vezetőjének hatáskörébe utalta. A testület azzal indokolta indítványát, hogy Guaidó megszegte a korábban rá kiszabott tilalmat az ország elhagyására.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.