Nincs újabb halottja a járványnak, de nő a kórházban ápoltak száma

65 új fertőzöttet találtak az elmúlt 24 órában.

2021. július 29., 10:48

Szerző:

Az elmúlt 24 órában egy ember sem halt meg Magyarországon koronavírusban, azonban 65 új fertőzöttet regisztráltak. A halottak száma 30 025 fő, a gyógyultaké pedig 747 512-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma tovább csökkent, jelenleg 31 890 fő. Eddig 5 611 260 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 418 198-an már a második adat vakcinát is megkapták. Kilenc fővel nőtt szerda óta a kórházban ápoltak száma, jelenleg 79 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, akik közül 13-an vannak lélegeztetőgépen.

Közölték azt is, hogy az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik-oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-vakcina is elérhető – írta a koronavírus.gov.hu.

Kiemelték: az operatív törzs Európában elsőként teszi lehetővé a harmadik oltást, augusztus 1-től. A harmadik oltás az indoklás szerint az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése miatt indokolt, az erről szóló eljárásrendet az egészségügyi szakmai szervezetek dolgozták ki. A szakmai ajánlás elsősorban az időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlja a harmadik oltás felvételét.

(Kiemelt kép: Somogyi Nóra asszisztens beolt egy férfit a német–amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban, 2021. július 20-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.