Nincs az a pénznem, ami utánozni tudná a forintot

A háború közelsége extrém terheket ró Magyarországra - érvel a kormány. Mindez azonban nem látszik a környező, Ukrajnával ugyancsak szomszédos országok pénzén.

2022. október 12., 10:56

Szerző:

Az uniós átlagra ráduplázó magyar infláció, és a soha nem látott mélységbe zuhanó forintárfolyamot a kormányzati kommunikáció az orosz-ukrán háború közelségével próbálja magyarázni. Ezért érdemes megnézni: a krízis gócpontjához hasonlóan közel fekvő államok valutái hogyan teljesítenek.

A forint 356-os szinten ment aludni a háború előestéjén az euróhoz képest, 313-on a dollárral szemben. Az orosz agresszió nem csak a magyar fizetőeszközt, de a környék szinte összes valutáját megütötte: a lengyel zlotyi 5,9 százalékot, a forint 5,3 százalékot, de még a cseh korona is kapott egy 1,7 százalékos ütést. Érdekesség: a román lej árfolyamára nem csak a háború kitörése, de az azóta eltelt időszak és a kibontakozó energiaválság sincs hatással. A lej csereértéke egy egyszeri, 2,7 százalékos erősödéstől eltekintve - amit gyorsan le is tornázott - változatlan. Nem úgy a többieké. A cseh korona a konkrét hadi cselekmények kirobbanása okozta megingáson túl folyamatosan erősödött. Szemben vele a lengyel zlotyi a gyengülést választotta - de messze nem olyan mértékben, mint a forint.

Míg az 526 kilométernyi ukrán határral rendelkező lengyelek pénze összesen 5,4 százalékot bukott az euróval szemben idén októberre, addig a csupán 133 kilométeres határral rendelkező Magyarország pénze 15,7 százalékkal értékelődött le a közös valutához képest. A lej 531 kilométernyi közös ukrán-román határ ellenére stabil.

(Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)