Nézőpont Intézet: kényelmes többséget szerezne a Fidesz

Talán nem okoz különösebb meglepetést: a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása megnyugtató előnyt mért a kormánypártok számára.

2024. szeptember 19., 13:15

Szerző:

A Fidesz-KDNP támogatottsága (45 százalék) változatlan a júniusi EP-választás óta, mely kényelmes többséget jelentene egy most vasárnap tartott országgyűlési választáson. A Tisza Párt 5 százalékpontot erősödött (35 százalék), plusztámogatói azonban nem új szavazók, hanem a többi ellenzéki párt korábbi támogatói. Az utóbbi három hónapban a Gyurcsány-koalíció (6 százalék), a Mi Hazánk (5 százalék) és a Momentum (3 százalék) tábora is gyengült – derül ki a kormányközeli Nézőpont Intézet kutatásából.

Mint írják: eseménydús politikai évadra számíthatunk, mely már a kezdetén is sok izgalommal szolgál. Három hónappal az EP-választás után érdemes a politikai verseny állását mélyebben elemezni, a Nézőpont Intézet szeptember 9. és 11. között, még az árvízhelyzet előtt készült közvélemény-kutatása alapján. Az alábbiakban négy tézist fogalmaztunk meg a szeptemberi politikai évadkezdés előtt.

1. A Fidesz megőrizte támogatottságát

A kormánypártok 45 százalékos támogatottsággal rendelkeznek azok körében, akik részt vennének egy most vasárnapi országgyűlési választáson, ami változatlan támogatói bázist jelent a júniusi európai parlamenti választáson elért eredményéhez képest. A teljes felnőtt népességben sincs változás: januárban és most is több mint minden harmadik (34 százalék) felnőtt mondta magát a kormánypárt szimpatizánsának. A „kiábrándult fideszesek” mítosza tehát valótlan a kutatási adatok szerint.

2. Magyar Péter pártja kannibalizálja az ellenzéki pártok szavazóit

A Tisza Párt ugyan 5 százalékponttal tudta növelni népszerűségét az EP-választás óta, de az aktív választók körében mért 35 százalékos eredménye jelentősen elmarad a kormánypártok támogatottságától. A Tisza Párt erősödése a többi ellenzéki párt gyengülésével járt, amely a Fidesz változatlan népszerűsége mellett nem meglepő következmény. Az EP-választáson a Tisza Párt mellett a többi ellenzéki párt még 25,6 százalékos szavazataránnyal büszkélkedhetett, a Nézőpont Intézet felmérése szerint ez ma már alig 20 százalék, azaz szavazóik ötödét kannibalizálta a Tisza Párt. 2-2 százalékpontot vesztett a Gyurcsány-koalíció (jelenleg 6 százalék) és a Mi Hazánk (jelenleg 5 százalék), és 1 százalékpontot a Momentum (jelenleg 3 százalék).

3. A Fidesz egyértelmű győzelmet aratna egy országgyűlési választáson

A kormánypártok nemcsak a legnépszerűbbek, de ők rendelkeznek a legnagyobb tartalékkal is. Nagyjából 300.000 olyan magyar választópolgár szimpatizál a Fidesz-KDNP-vel, aki egyelőre nem biztos abban, hogy részt venne egy országgyűlési választáson, ha azt most vasárnap tartanák. A teljes felnőtt népességben így mintegy 2,8 millió mozgósítható szimpatizánsa és a Nézőpont Intézet által mért 70 százalékos részvételi hajlandóság mellett 2,5 millió jelenleg is aktív szavazója van a kormánypártnak.

Érdekesség, hogy a Tisza Párt a kormánypártoknál kevesebb tartalékkal rendelkezik, mintegy 170.000 szimpatizánsa nem biztos a választási részvételben. A teljes felnőtt népesség körében kevesebb mint 2,2 millió szimpatizánsa, s közel 2 millió aktív szavazója van jelenleg.

A 2026-os országgyűlési választás kimenetele szempontjából döntő jelentőségű lehet, hogy a kormánypártok hogyan tudnak mozgósítani. Ha a jelenleg inaktív szimpatizánsait mobilizálni tudja a Fidesz, akár ismét a 2022-es választáson szerzett szavazatok számának (belföldön 2,8 millió) közelébe kerülhet.

4. Négypárti lenne a parlament „most vasárnap”

Ha „most vasárnap” lenne a választás, a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt képviselői mellett csak a Demokratikus Koalíció és esetleg a Mi Hazánk jutna be a parlamentbe. Az év elején még 14 százalékos DK Gyurcsány Ferenc mostani aktivizmusa mellett is csak a parlamenti küszöb felett maradásért küzd. Rajta kívül csupán a Mi Hazánknak sikerült stabilizálni a szavazótáborát a bejutási küszöb felett. Ha most lenne a választás, négypárti parlament alakulna, de mind a Mi Hazánknak, mind Gyurcsány Ferenc DK-jának szüksége van szerencsére, hogy be tudjanak jutni a parlamentbe – olvasható a kutatásban.

Mint ismert: a Medián új közvélemény-kutatása szerint júliusról szeptemberre tovább szűkült a Fidesz és a Tisza Párt közötti különbség. A teljes szavazókorú népességben 11-ről 5 százalékpontra csökkent a két párt közötti különbség, a választani tudó biztos szavazók körében pedig 12-ről 4 százalékpontra.

A Hvg által közölt kutatás szerint a teljes szavazókorú népességből a Fideszre 30, a Tisza Pártra 25, a Mi Hazánkra és az MKKP-re 4-4, a Jobbikra és a DK-ra 2-2, a Momentumra 1, egyéb pártokra összesen 4 százalék szavazna, míg 30 százalék nem szavazna vagy nem tudja, hogy kire szavazna.

A választani tudók között így alakult a közvélemény-kutatás felmérése: Fidesz 43, Tisza Párt 36, Mi Hazánk 5, MKKP 5, DK 3, Jobbik és Momentum 2 százalék.

A választani tudó biztos szavazók közötti arány pedig: Fidesz 43, Tisza Párt 39, Mi Hazánk 4, DK 3, Jobbik és Momentum 2 százalék.

A Tisza szívó hatása akkora, hogy jelenleg a Fideszen, valamint Magyar Péter pártján kívül egyetlen párt sem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. „Nyilvánvaló tehát, hogy a Tisza Párt továbbra is a korábbi ellenzéki pártok rovására erősödik” – emelte ki Hann Endre, a Medián igazgatója.

(Fotó: Nézőpont Intézet)