Nevelőszülőket érintő újabb törvénymódosítást nyújtottak be

A nevelőszülőket segítő törvénymódosítást nyújtott be az Országgyűlésnek Zsigó Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese és a KDNP-s Nacsa Lőrinc. Össze szeretnék vonni a nevelési díjat és a külön ellátmányt, így a két jogcím összegéből létrejönne a nevelési ellátmány. 

2022. október 28., 09:31

Szerző:

Nacsa Lőrinc a Facebook-oldalán közölte: sok munka és egyeztetés után csütörtökön Zsigó Róberttel egy módosítást nyújtott be a gyermekek védelméről szóló törvényhez annak érdekében, hogy segítsenek a hatalmas munkát végző nevelőszülőknek.


Hozzátette, hogy az egyszerűsítés végett össze szeretnék vonni a nevelési díjat és a külön ellátmányt, így a két jogcím összegéből létrejönne a nevelési ellátmány. A mostani összeget módosító javaslatuk értelmében 2023. január 1-jével 25 százalékkal emelnék. A parlament honlapján közzétett módosító javaslat szerint a nevelési ellátmány a gyermek, fiatal felnőtt élelmezésére, ruházkodására, tankönyvére, tanszerére, a tanulmányai végzéséhez és munkavégzéséhez szükséges egyéb eszközökre, költőpénzére, egészségügyi ellátására, valamint a lakásfenntartási költségeinek kiegészítésére fordítható a nevelőszülőt megillető családi pótlékkal együtt. A gyermek, fiatal felnőtt ellátására szolgáló nevelési ellátmányból is fedezhetőek az ennek és a családi pótléknak a fogadásáért létesített bankszámla és az ahhoz kapcsolódó bankkártya költségei – áll a dokumentumban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)

 

A nap első felében javulnak a látási viszonyok, megszűnik a köd, a rétegfelhőzet az északkeleti megyékben zsugorodik, ugyanakkor délnyugat felől mediterrán ciklon egyre vastagabb magasszintű felhőzete húzódik fölénk – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.