Nevelőszülőket érintő újabb törvénymódosítást nyújtottak be

A nevelőszülőket segítő törvénymódosítást nyújtott be az Országgyűlésnek Zsigó Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese és a KDNP-s Nacsa Lőrinc. Össze szeretnék vonni a nevelési díjat és a külön ellátmányt, így a két jogcím összegéből létrejönne a nevelési ellátmány. 

2022. október 28., 09:31

Szerző:

Nacsa Lőrinc a Facebook-oldalán közölte: sok munka és egyeztetés után csütörtökön Zsigó Róberttel egy módosítást nyújtott be a gyermekek védelméről szóló törvényhez annak érdekében, hogy segítsenek a hatalmas munkát végző nevelőszülőknek.


Hozzátette, hogy az egyszerűsítés végett össze szeretnék vonni a nevelési díjat és a külön ellátmányt, így a két jogcím összegéből létrejönne a nevelési ellátmány. A mostani összeget módosító javaslatuk értelmében 2023. január 1-jével 25 százalékkal emelnék. A parlament honlapján közzétett módosító javaslat szerint a nevelési ellátmány a gyermek, fiatal felnőtt élelmezésére, ruházkodására, tankönyvére, tanszerére, a tanulmányai végzéséhez és munkavégzéséhez szükséges egyéb eszközökre, költőpénzére, egészségügyi ellátására, valamint a lakásfenntartási költségeinek kiegészítésére fordítható a nevelőszülőt megillető családi pótlékkal együtt. A gyermek, fiatal felnőtt ellátására szolgáló nevelési ellátmányból is fedezhetőek az ennek és a családi pótléknak a fogadásáért létesített bankszámla és az ahhoz kapcsolódó bankkártya költségei – áll a dokumentumban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.