Piros lámpát kapott a Fudan-népszavazás

Nemet mondtak a Karácsony Gergelyére, elfogadták az Orbán Viktorét.

 

2021. július 30., 13:41

Szerző:

Elvetették Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezését. Pénteki ülésén azonban elfogadta a Fidesz „gyermekvédelmi népszavazását” a Nemzeti Választási Bizottság. A kérdések a következők lesznek:

1. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményekben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak?

2. Támogatja-e ön, hogy kisgyerekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

3. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyerekek számára is elérhetőek legyenek a nemi átalakító kezelések?

4. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

5. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Mint ismert a gyermekvédelmi törvénybe csempészett homofób passzus komoly politikai vihart keltett belföldön és külföldön egyaránt. Az ügyben az országos népszavazás kezdeményezését az a kormányrendelet tette lehetővé, amely szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Korábban erre azért nem volt lehetőség, mert a járvány elleni védekezés miatt meghozott szabályok ezt nem engedték.

Elvetették viszont a főpolgármester népszavazási kezdeményezését. Az indoklás szerint azért nem volt elég egy hét a döntésre, mert magánszemély nyújtotta be a népszavazást, és nem a kormány. Az öt kérdés a következő:

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?

5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A főpolgármester így kommentálta az NVB döntését a közösségi oldalán: „A Nemzeti Választási Bizottság fideszes tagjai alighanem azt az utasítást kapták, hogy kiszolgálják Orbán Viktor és a kormány gyűlöletkeltő propagandáját és ne engedjék, hogy az ország valódi problémáival foglalkozzunk. Elkezdődött a jogi trükközés, hiszen milyen röhejes kifogás az, hogy azért nem tárgyalják az azonos időben beadott kezdeményezésemet, mert azt magánszemélyként tettem. Ezt az országot magánszemélyek lakják. Nekik vannak valós problémáik. A mi kezdeményezésünk éppen erről szól: az idősek védelméről, a Diákváros ügyéről, a nemzeti vagyonunkról, a korrupció ellenes fellépésről és a bajba jutottak érdemi segítségnyújtásáról” – írta a főpolgármester.

További öt népszavazási kezdeményezés hitelesítését tagadta meg pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. A kérdések az üvegházhatású gázok kibocsátásával, a milliárdosok különadójával, a pártok költségvetési támogatásával, az ingyenes egészségüggyel, valamint a köznevelési intézmények vezetőinek megválasztásával foglalkoztak. A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt november 6-ától nem lehetett népszavazásokat kezdeményezni, a kormány azonban július 21-étől ismét lehetővé tette az országos népszavazás kezdeményezését, a már benyújtott kezdeményezések esetében pedig a határidők újraindultak, így az NVB pénteki ülésén el tudta bírálni a korábban már benyújtott kezdeményezéseket. 

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a budapesti Városházán 2019. december 11-én. Fotó: MTI / Mónus Márton)