Népszava: A tőzsdei árnál is drágábban kaptuk a gázt az oroszoktól

A lap kiszámolta, mennyit bukik a magyar állam a rezsicsökkentésen.

2022. június 11., 07:22

Szerző:

„Márciusban az irányadó, januári, tőzsdei árnál több mint 8 százalékkal drágábban kaptuk a gázt az oroszoktól” – számolta ki a Népszava a KSH külkereskedelmi adatbázisa alapján. A lap azt írja, hogy a korábbi elemzések szerint „az oroszok a magyar gáztarifa számításánál mindig a Ttf-nek nevezett holland gáztőzsde két hónappal korábbi átlagát tekintik irányadónak”.

A lap számításai szerint így míg márciusban az állami MVM ezer köbméterenként átlagosan 903 euróért vehetett orosz földgázt, addig januári Ttf 833 eurós átlagot jelzett.

 

 

A szintén a KSH adatai alapján végzett becslés szerint az MVM márciusban 338 forintot fizethetett egy köbméter orosz gázért. Az MVM ugyanezért a gázért a lakosságtól a rezsicsökkentés miatt csak durván 50 forintot kérhet, tehát „az állami kereskedő minden egyes molekula megvásárlásán közel háromszáz forintot bukik, illetve több mint hatszor többet fizet a termékért, mint amennyiért – rezsicsökkentett áron – azt a lakosságnak értékesítheti”.

(Kiemelt kép: illusztráció. Gázvezeték Magyarországon. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ujhelyi István szerint Orbán Viktor aláírta az Európai Tanács (EiT) csúcstalálkozót lezáró dokumentumot, ami szembe megy a Fidesz-KDNP azon határozatával, amit el akarnak fogadtatni az EU jövőjéről szóló konferenciasorozat kapcsán.