Népszava: A kormányhivatalok elutasítják az ellenzéki városvezetők felajánlásait

Nemcsak Szombathelyen, de Budapest IV. kerületében is politikai kérdéssé vált az önkormányzatok által javasolt oltópontok felállítása.

2021. március 16., 06:53

Szerző:

„Szándékainkkal teljes mértékben megegyezik az a törekvés, mely szerint a város közintézményeiben kialakítandó oltópontokon valósuljon meg minél több lakos Covid-19 elleni védőoltása. Háziorvosi rendelőink tömeges oltásra alkalmatlanok” – olvasható abban a nyílt levélben, amit 27 szombathelyi háziorvos jegyzett, s amit a város ellenzéki polgármestere tett közzé vasárnap a Facebook-oldalán. A doktorok így foglaltak állást abban a vitában, ami a múlt héten alakult ki Szombathely és a megyei kormányhivatal között - írja a Népszava.

Nemény András polgármester szerdán jelentette be: a helyi háziorvosok több mint kétharmadának kérésére a szombathelyi önkormányzat 17 oltópontot alakít ki, így akár ezer embert is be lehet majd oltani naponta. Ahogy azt a polgármester a Népszavának elmesélte, a járási tisztifőorvosnak egy bejárás során kellett volna átvennie az oltóhelyeket, ám hiába várták, nem jelent meg, s Harangozó Bertalan kormánymegbízott is elérhetetlenné vált, majd egy közleményben baloldali „zavarkeltésnek” minősítette az ajánlatot.

Hasonló elutasításban volt része több fővárosi ellenzéki kerületvezetőnek is. Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere azt mondta, 40 millió forintból alakítottak ki ők is oltópontokat, amelyeket március 6-án hitelesítettek is. Használatukkal naponta 600 helybélit tudnának beoltani a kerület háziorvosai megduplázva ezzel a jelenlegi hatékonyságot. A kerület felvetéseire nem érkezett válasz, a főpolgármester ajánlatait pedig egyenesen komolytalannak minősítették kormányoldalról. 

Az önkormányzatok által javasolt oltópontok felállítása nemcsak Szombathelyen vált szakmai helyett politikai kérdéssé. Déri Tibor, a IV. kerület vezetője március elején – a kormány hétvégi oltási tervének összeomlásakor – kérte, adják oda kerületének az újpestieknek járó vakcinamennyiséget, s bízzák az önkormányzatra annak beadását. „Válaszra sem méltattak: sem a kabinet, sem a szaktárca, sem a kormányhivatal nem reagált” – mondta a Népszava megkeresésére a IV. kerület polgármestere, aki hozzátette: az oltás felpörgetésére nagy szükség lenne, ugyanis Újpesten még a 70 évnél idősebb, krónikus betegek beoltását sem sikerült megoldani a polgármester szerint – írja a lap.

(Kiemelt képünkön: Járomi Péter orvos az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyaggal – hivatalos nevén Gam-COVID-Vac – olt be egy pácienst a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján 2021. február 21-én. Fotó: MTI | Bús Csaba)

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.