Neofasisztákkal ül egy asztalhoz Orbán a müncheni szivárványos meccs helyett

A miniszterelnök inkább a szélsőjobboldali olasz pártvezetőkkel egyeztet az EU-s politikáról.

2021. június 23., 15:09

Szerző:

A magyar miniszterelnök az olasz Giorgia Meloni, a neofasiszta Olaszország Fivérei párt és az európai ECR pártcsalád elnökének a társaságában fog vacsorázni Brüsszelben a német-magyar EB-meccs helyett – írta az Azonnali a Politico cikkére hivatkozva. Az oldal ezt azzal erősítette meg, hogy állításuk szerint bele tudtak tekinteni Maloni naptárába. 

Meloni egyébként épp Salvinivel versenyzik azon, hogy melyikük vezesse a jobboldalt. Orbán Viktor számára a találkozó meghatározó lehet, mert az Európai Néppártból való távozása után a Fidesz a lengyel és az olasz jobboldallal kokettálva egy új európai pártcsaládot akar létrehozni. A kormánypártok célja egy olyan szövetség létrehozása, ahol saját értékrendjüket is képviselni tudják az Unión belül. 

A miniszterelnök nemhiába kerüli a meccset. Az utóbbi napokban hatalmas port kavart a sokak által vitatott pedofiltörvény melegeket is érintő passzusai. A törvény miatt a meccs alatt is változatos formában terveznek tüntetni az emberek. Korábban írtunk róla, hogy a németek szivárványszínűre akarták kivilágítani a müncheni Allianz Arénát. Az ötletet végül az UEFA elkaszálta. Ehelyett három város stadionját: a frankfurtit, a berlinit és a kölnit is szivárványszínbe borítják. A sajtóhírek szerint München városát szivárványzászlókkal fogják feldíszíteni. Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter helytelenítette egy sajtónyilatkozatban. A magyar miniszterelnök az akcióra még nem reagált, de váratlanul lemondta az előre eltervezett müncheni utazását a német–magyar meccsre.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)