Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja

Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés évfordulójára emlékezik a Nemzeti Összetartozás Napja. 

2024. június 4., 10:29

Szerző:

Június 4-ét, a trianoni békeszerződés napját a magyar Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a Nemzeti Összetartozás Napjává. A beterjesztő Semjén Zsolt és Kövér László a törvényjavaslat indoklásában azt írták, hogy még a békediktátumot „egyes nemzetek önazonosságuk megteremtése és kiteljesítése szempontjából meghatározó és előremutató eseménynek tekintik, a magyarság számára Trianon a XX. század legnagyobb tragédiája. A nemzeti emlékezés, a Kárpát-medence népei közös jövőjének elősegítése és az európai értékek érvényesülése azt a feladatot rója ránk, hogy segítsük Trianon döntéseinek megértését és feldolgozását.”

Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. A törvény a békeszerződés aláírásának 90. évfordulóján, 2010. június 4-én lépett hatályba.

Az I. világháborút lezáró, a győztesek által írt, 104 évvel ezelőtt elfogadott békediktátum nyomán Magyarország területének kétharmadát, lakosságának pedig több, mint a felét elvesztette. A döntés értelmében több, mint 3 millió magyar kényszerült az ország határain túlra, az elcsatolt területekre. 

A Nemzeti Összetartozás Napja a közmédián

A közmédia csatornái június 4-én számos műsorral emlékeznek meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról. Élő közvetítések, dokumentumfilmek, kulturális műsorok, irodalmi művek, koncertek és előadások emlékeztetnek az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára és annak máig élő következményeire. 

A Duna és a Kossuth Rádió 11 órától élőben közvetíti a geszti Tisza-kastély ünnepélyes átadását, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond majd beszédet. A Duna World csatorna pedig június 7-én 20 órakor jelentkezik a szintén a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, május 31 és június 2 között, az erdélyi Torockón megrendezett kulturális rendezvény, a Duna Napok összefoglalójával. 

A kormány hivatalos közösségi oldalán is megemlékezett az emléknapról: a 2020. augusztus 20-án felavatott, Kossuth téri Nemzeti Összetartozás Emlékhelyéről és az ott égő öröklángról készült képeket osztott meg a bejegyzésében. Az emlékmű egy száz méter hosszú, a Kossuth tér felől lejtő négy méter széles sétány, amelynek két oldalfalára a történelmi Magyar Királyság 1913. évi összeírás szerinti 12 485 településének nevét vésték.

(Kép forrása: Pixabay)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.