Józsefváros betiltaná az alkoholárusítást a nemzeti dohányboltokban

Józsefváros képviselőtestülete határozatban kezdeményezte az Országgyűlésnél azt a jogszabálymódosítást, ami lehetővé tenné, hogy az önkormányzat szeszesital árusítását szabályozó rendelete terjedjen ki a nemzeti dohányboltokra is. Az indítványt a kormány elutasította.

2023. szeptember 26., 19:57

Szerző:

Pikó András, a kerület polgármestere azért kezdeményezte a módosítást, mert szerinte egyre nagyobb gondot okoz, hogy a 24 órán át működő nemzeti dohánybolt vásárlóinak jelentős része a közterületeken fogyasztja el a vásárolt italt – közli a 24.hu.

„Vannak olyan nemzeti dohányboltok, ahol nem csak ez a probléma. Prostitúciótól kezdve a drogterjesztésig rengeteg panaszt kapok. A józsefvárosi panaszosok ezeket a tevékenységeket konkrétan azoknak a dohányboltoknak a működéséhez kapcsolják, amelyek előtt mindezeket a tevékenységeket nap, mint nap tapasztalják – írta közösségi oldalán Pikó.

S hozzáteszi: mindez ráirányította a figyelmet a közterületi alkoholfogyasztás tilalmának szabályozási lehetőségére.

„Józsefváros hatályos közösségi rendelete azonban évek óta tartalmazza ezt a tényállást, a közterület-felügyeletünk munkatársai eljárnak ezen esetekben, helyszíni bírság vagy rendőrség irányába szabálysértési feljelentés formájában. Ennél azonban sokkal hatásosabb megoldásra van szükség, ezt jelentette volna a nyitvatartási szabályok és az ellenőrzési jogok dohányboltokra történő kiterjesztése” – állítja a polgármester.

A felvetés pikantériája, hogy 2019 februárjában Kocsis Máté egyéni parlamenti képviselőként is ugyanezt javasolta, majd az önkormányzati választás után visszavonta a törvénymódosító javaslatát.

„Felháborító, hogy a józsefvárosiak közbiztonságánál előrébb való a trafikos csókosok profitja és a kormány megint magára hagyja egy általa generált probléma kezelésében az önkormányzatokat” – írta keddi posztjában Pikó András, Józsefváros polgármestere.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: ISZOMM párt Facebook-oldala)

Csütörtökön kora délután érkezett a bejelentés a katasztrófavédelem ügyeletére, amely szerint Gerendáson egy holttestet és egy kialudt tűz nyomait találták meg.