Nem vették fel önkéntesnek a volt tisztifőorvost

Falus Ferenc két évtizedes légzésintenzíves gyakorlattal is rendelkezik, mégsem tartottak igényt az önkéntes munkájára, ahogy több, ellenzékhez köthető orvos is hiába jelentkezett.

2021. március 29., 15:47

Szerző:

Falus Ferenc a Facebookon közölte, hogy tudomása szerint ismert, részben az ellenzékhez köthető orvosokat, és őt sem vették fel ökéntesnek kórházakba, pedig zajlik a toborzás.

„Néhányan, akik önkéntesként akartak segíteni, de rájuk nem volt szükség: Rig Lajos, László Imre, Kincses Gyula, Kunetz Zsombor, és rám se. Akiket még eltanácsoltak, azokat kérem, hogy írjanak ide” – írta a volt tisztifőorvos a közösségi oldalán. 

COVID-önkéntesnek az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapján bárki jelentkezhet egy regisztrációt követően, elsősorban azonban szakorvosokat, egészségügyi szakdolgozókat, rezidenseket, egyetemi hallgatókat, illetve közép- és felsőfokú egészségügyi területen tanulókat várnak.

Falus Ferenc a 168.hu Keljfeljancsi című műsorában is beszélt a jelentkezéssel kapcsolatos tapasztalatairól.

Életem nagy részét légzésintenzív-osztályon töltöttem, és azt gondoltam, hogy amikor erre tényleg szükség van, akkor intenzív osztályon szeretnék dolgozni, újra tanulni, reaktiválni magamat, lehetőség szerint a lélegeztetőgépek közelében” – mondta a szakember. Mint hozzátette, úgy gondolja, két évtizedes gyakorlata miatt könnyen megtanítható bármilyen lélegeztetőgép használatára, és a betegek felügyeletére, a betegek állapotának megítélésére is alkalmasnak tartja magát.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Falus a hivatalos online regisztrációt megkerülve, személyes kapcsolatait latba vetve igyekezett önkéntesként bekapcsolódni az életmentésbe. „Nem töltöttem ki, és nem is vagyok hajlandó az országos kórház-főparancsnokkal kapcsolatba kerülni” – fogalmazott.

Az egykori tisztifőorvos közvetlenül felhívta az egyik kórház aneszteziológus főorvosát, akivel korábban együtt dolgozott, mert, mint mondta, az ő irányítása mellett szívesen dolgozna. A főorvos azt mondta neki, elegen vannak, nincs szükségük segítségre, és különben is, változott a protokoll, „egyre kevesebb beteget tesznek lélegeztetőgépre, mert már hatékony gyógyszerek vannak”. Falus azt mondta, az intenzíves főorvos ismerőse végül azzal küldte el, hogy különben sem ő dönt ebben az ügyben, hanem az orvosigazgató.

Falus végül az orvosigazgató titkárságát tudta elérni, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy az országos kórház-főparancsnokhoz kell fordulnia, ahol meg kell adni a kamarai tagsága számát, a szakvizsgákat, továbbképzéseket, mert enélkül önkéntesként ingyenesen nem lehet segíteni.

Falus Ferenc hozzátette nem gondolta azt, hogy ennek bármiféle politikai vetülete lenne mindaddig, amíg hasonló hírekkel „tömegesen” nem szembesült.

(Kiemelt kép: MTI | Illyés Tibor)

Néhányan, akik önkéntesként akartak segíteni, de rájuk nem volt szükség: Rig Lajos, László Imre, Kincses Gyula, Kunetz Zsombor, és rám se. Akiket még eltanácsoltak, azokat kérem, hogy írjanak ide.

Közzétette: Falus Ferenc – 2021. március 28., vasárnap