Üldözött keresztényekre költ milliárdokat a kormány a keresztény Horvátországban

24: Az elmúlt két évben több milliárd forintot csoportosított át a költségvetésből a magyar kormány egy horvátországi templom és egy iskola újjáépítésére, amelyek még a 2020 decemberi földrengés nyomán dőltek össze. Bár Horvátországban a kormány szerint sem üldözik a keresztényeket több milliárdból épített ott iskolát.

2023. november 14., 10:20

Szerző:

„Nem hagyjuk magukra az ártatlanul szenvedőket. Megóvjuk azokat a közösségeket, amelyeket vallási vagy más üldöztetés, erőszak, katasztrófák vagy a migráció hatásai fenyegetnek. Erre kötelez ezer éves keresztény örökségünk, az ebből fakadó erkölcsi kötelességünk, de az emberiesség általános elve is”– olvasható a Hungary Helps Program oldalán, melyet a kormány bízott meg többek között a horváthországban üldözött keresztények megsegítésével.

A 24.hu információ szerint az elmúlt két évben több milliárd forintot csoportosított át a költségvetésből a magyar kormány egy horvátországi templom és egy iskola újjáépítésére, amelyek még a 2020 decemberi földrengés nyomán dőltek össze. A történet attól érdekes, hogy a kormány szerint sem üldözik a keresztényeket a horvátok és az elkülönített milliárdokból mégsem épült meg a templom. Az Azbej Tristan által irányított szervezet egyébként a világ számos pontján segíti az üldözött keresztényeket, kiemelten azokat a helyszíneket, ahol földrengés volt. 

Amikor 2020 decemberében egy erősebb földrengés romba döntött megannyi ingatlant Horvátország középső részén, a magyar kormány a Zágrábtól délre található petrinjai általános iskola és az attól nem messze fekvő žažinai Szent Miklós és Vitus templom újjáépítését ígérték meg a horvátoknak. 2021 májusában kiadott kormányhatározatban 9,5 milliárd forintos forrást biztosítottak erre a nemes célra. A szervezet  3 milliárd 250 millió forintot még az év augusztusában meg is kapott egy újabb kormányhatározat jóvoltából. A következő summa 2022 szeptemberében érkezett, amikor egy harmadik kormányhatározatban szintén 3,25 milliárd forintot utaltak át a horvátországi templom- és iskolaépítési projektre a Hungary Helpsnek, amelynek az összeget adományként tovább kellett adnia a beruházást menedzselő Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek. A bőkezűnek tűnő támogatás nem volt elegendő a templom újjáépítésére, és két évvel a felajánlás után, tavaly decemberben a magyar fél minden hírverés nélkül visszatáncolt a beruházástól.

Soltész Miklós egyházügyi államtitkár a templom újjáépítésével kapcsolatban azt nyilatkozta a lapnak, hogy: a žažinai Szent Miklós és Vitus templom helyreállításának felmérése során olyan műemlékvédelmi problémák adódtak, amelyek következtében – egyeztetve a sziszeki egyházmegye püspökével – az új templom egy másik, szintén az egyházmegye területén lévő helyen épül meg, az eredetileg tervezettnél kisebb költségvetéssel. Így a horvátok saját maguk fogják felújítani 250 lélekszámú kisközség késő barokk-kori templomát, a hírek szerint 3,3 millió euróért vagyis 1,3 milliárd forintból.

A húszezer lakosú Petrinjában 8 milliárd forintba került az iskola újjáépítése. Ezért a pénzért egy háromszintes, 20 tantermes iskolát kell felhúzni összesen 5500 négyzetméteren, ami elég magasnak tűnő, több mint másfél millió forintos négyzetméterenkénti költséget jelent.  Az iskolát várhatóan januárban adják át, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet beszámolója szerint 355 gyerek járhat majd oda.

Ahogy arról korábban írtunk, Gyömrőn a szülők évek óta küzdenek a helyi iskola feújításáért, miután egy jókora rész szakadt le az egyik tanterem plafonjából. Nem sokkal később egy új épületre kaptak ígéretet, majd két éve májusban, háborús és anyagi helyzetre hivatkozva ezt visszavonta a magyar kormány. 

(Kiemelt képünkön: Hungary Helps Program. Fotó: Azbej Tristan Facebook oldala)