Magyar Energiaital Szövetség: nem beszélünk eleget a kóláról

Betiltanák az energiaitalt a 18 éven aluliak számára.

2023. október 5., 17:52

Szerző:

Arról számolt be a Blikk szerdán, hogy betiltaná a kormány az energiaitalokat a 18 év alatti személyek körében. A hírre a Magyar Energiaital Szövetség is reagált, szerintük lényegi probléma mellett mennek a politikusok, amikor a gyermekek számára egészségtelen italokról beszélnek.

„De sajnos egy nagyon fontos részlet ismét és ismételten a háttérben marad: a kóla”

– közölte a Szövetség. 

Válaszukban elmondják, hogy a kólában és az energiaitalokban ugyanaz a koffein található, és azt is, hogy egy liter kóla tartalmaz ugyanannyi koffeint, amennyit egy negyed literes energiaital. Állításuk szerint a „gyermekeink pontosan tízszer több kólát isznak, mint energiaitalt. Talán a szenzációkereső médiaszereplőknek is meg kellene inniuk egy-egy energiaitalt, hogy tisztán lássanak” – áll a Blikk által közölt válaszban.

A cukorra is kitérnek, állítják: egy liter kóla több cukrot tartalmaz, mint egy liter energiaital.

Kiegészítik válaszukat azzal, hogy a „Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) egyértelmű álláspontot képvisel: a koffeint tartalmazó italok, legyenek azok energiaitalok vagy kólák, nem ajánlottak gyermekeknek. De ezt az elkötelezettséget várjuk el a kólagyártóktól és bizony a médiaszereplőktől is. Ha a gyermekvédelem a valódi cél, az összes koffeines italra ugyanazoknak a szabályoknak kell vonatkozniuk!”

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels.)

 

 

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.