Nem tartott belső vizsgálatot a NAV a Microsoft-botrány kirobbanása után

2019. szeptember 11., 07:33

Szerző:

Írásbeli kérdéssel fordult a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, hogy kivizsgálta-e a hivatal Microsoft-botránnyal kapcsolatos esetleges érintettségét. Az adóhatóság válaszában közölte, nem volt ilyen vizsgálat – írja a hvg.hu.

Fotó: wikimedia commons

A Microsoft szoftvereit egy köztes értékesítő csoport adta el 2014-ben számos állami szervnek, ám a közbeszerzésekben az amerikai hatóságok szerint a cég munkatársai túlárazással korrupt rendszert alakítottak ki – emiatt milliárdos tételű bírság kifizetésére kötelezték a Microsoftot az Egyesült Államokban. A kiszivárgott információk szerint állami szereplőkkel együttműködve zajlott a túlárazás, de konkrét személyt nem neveztek meg az amerikai hatóságok.

A NAV 2014-es szoftverbeszerzései épp a korrupt hálózat idejére estek, a Napi.hu 2018 februárjában írt arról, hogy a Microsoft ügyletei pont ennél a beszerzésnél akadtak fel az amerikai anyacégnél.

Az adóhatóság mellett az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint Oktatáskutató és Fejlesztési Intézetet (OFI) is vásárolt a korrupt hálózattól az amerikai nyomozás dokumentációja szerint.

Tegnap 21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

Tegnap 18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Tegnap 16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.