Nem lesz negyedik hullám Magyarországon

Orbán Viktor politikailag megállította a koronavírus Európa-szerte szétterülő negyedik hullámát.

2021. július 21., 16:28

Szerző:

Nehéz másként értelmezni azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök aláírta a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent rendeletét, amely mégis lehetővé teszi egészségügyi vészhelyzet idején is az országos népszavazás megtartását. Közvetlenül azt megelőzően, hogy Orbán Viktor bejelentette: országos népszavazást kezdeményez egy, már elfogadott törvénnyel kapcsolatban.

A parlament által korábban elfogadott jogszabály, amely megtiltotta az ilyen politikai akciók megtartását, azzal érvelt: „Figyelemmel továbbá arra, hogy a választási és népszavazási eljárások során valamennyi választópolgár személyes részvétele válna szükségessé, az a humánjárvány megelőzését, illetve következményeinek elhárítását súlyosan veszélyeztetné”.

Bár egyre több európai állam kénytelen a koronavírus járvány negyedik hulláma miatt újabb védelmi intézkedések bevezetni, Magyarországot eszerint elkerüli a pandémia legújabb felvonása, máskülönben az orbáni rendelet „humánjárvány megelőzését, illetve következményeinek elhárítását súlyosan veszélyeztetné”. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök beszél az Eduard Heger szlovák kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón tárgyalásuk után a Karmelita kolostorban 2021. június 29-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.