Nem kell többé elrejteni a bilincsbe vert magyar politikusok arcát

A hatóságoknak a büntetőeljárások során tiszteletben kell tartaniuk az ártatlanság vélelmét, de ez nem érintheti a sajtó szabadságát – mondta ki az Alkotmánybíróság.

2017. november 22., 12:45

Szerző:

A hatóságoknak a büntetőeljárások során tiszteletben kell tartaniuk az ártatlanság vélelmét, de ez nem érintheti a sajtó szabadságát – mondta ki a Hunvald Györgyöt megbilincselve ábrázoló fotókkal kapcsolatban az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán közzétett határozatában.

Hunvald György korábbi szocialista országgyűlési képviselő, VII. kerületi polgármester és több társa ellen korrupciós és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség. A büntetőeljárásról megjelent egyes tudósítások illusztrációjaként olyan képeket is közzétettek, amelyek a politikust kitakarás nélkül, bilincsben, vezetőszáron ábrázolták, amint éppen büntetés-végrehajtási őr kíséri.

Hunvald György a képeteket közlő sajtószervek – a HVG.hu és az Index – ellen indított perben azt kérte a bíróságtól: állapítsa meg, hogy az alperesek az ő engedélye nélkül készített felvételek felhasználásával megsértették a képmás védelméhez fűződő jogát.

A pert lezáró döntésében a Kúria kimondta: a közérdeklődésre számot tartó eseményről tudósítás joga elsőbbséget élvez a felperes képmás védelméhez fűződő jogához képest. Hunvald György ezután fordult az Ab-hez, amelyben Alaptörvény-ellenességre hivatkozva kérte a Kúria ítéletének megsemmisítését. Szerinte azok a jogerős ítélet meghozatala előtt róla közölt fotók, amelyek őt bilincsben, vezetőszíjon ábrázolták, azt a látszatot keltették, hogy bűnös.