Nem elkerühetőek a kórházi fertőzések

Mindössze 20-40 százaléka kerülhető el odafigyeléssel, és van olyan terület, ahol javulást látni, illetve a kórházi fertőzések száma sosem lesz nulla – közölték az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) által szervezett háttérbeszélgetésen

2023. november 8., 12:56

Szerző:

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elemzést készít a hazai kórházi fertőzésekről, hogy ez mikor készül el és hol lesz elérhető, még nem tudni – árulta el Surján György az intézmény Prevenciós és Epidemiológiai igazgatója a Népszava kérdésére. 

Surján Orsolya, az országos tisztifőorvos helyettese elmondta, hogy csak az egészségügyi ellátással összefüggésben előforduló fertőzések az elmúlt évben 8 százalékkal csökkent, a nem specifikus járványokból 2022-ben 55 százalékkal volt több, mint 2021-ben. Elemzésükben azt is vizsggálják, milyen váratlan esemény okozta az arányok elmozdulását. 

A kórházi fertőzések kapcsán több tényezőt is figyelembe kell venni Surján György szerint, például van-e a fertőzöttnek társbetegsége, hány éves, milyen szociális környezetben él, föl tud-e kelni, kell-e mosdatni stb., ugyanakkor a szakirodalom szerint nem létezik olyan tudományosan megalapozott és validált módszer, ami ezeket a különbözőségeket mind ki tudná küszöbölni és lehetővé tenné azt, hogy a különböző kórházak adatait egymáshoz lehessen mérni. 

 

Hozzátette, hogy a kórházi fertőzések száma sosem lesz nulla, az összes fertőzés mindössze 20-40 százaléka kerülhető el odafigyeléssel. 

A Direkt36 az elmúlt hetekben tett közzé egy cikksorozatot, amelyben a 2014 és 2016 között a hazai kórházakban előforduló fertőzéseket elemezte. Az adatelemézsük lesújtó képest fest a magyar egészségügyben uralkodó állapotokról. 

(Kiemelt képünk illusztráció: műtétet végeznek a Bambino Gesu kórházban 2020. július 8-án. Fotó: Bambino Gesu/AFP)