Vérlázító állapotok uralkodnak a magyar egészségügyben

A Direkt36 elkészítette a kórházak feketelistáját. Az eredmény döbbentes, elkpesztő fertőzési állapotok uralkodnak, és a fertőzések 30-40 százalékában a beteg meghal.

2023. október 26., 10:59

Szerző:

Az elemzés eredménye döbbenetes képet ad arról, hogy az ország különböző kórházaiban milyen fertőzési állapotok uralkodnak. A kórházi fertőzések 30-40 százalékban a betegek halálának oka és „az országos statisztikákból egyértelmű, hogy súlyos és ráadásul évről évre rosszabb a helyzet” – írja a 24.hu

A kórházak feketelistája három fertőzéstípus alapján készült el:

A véráramfertőzések gyakorisága alapján készített rangsor első helyén a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház áll, a százezer ápolási napra jutó 61,26-os értékkel, a Debreceni Egyetemi Klinikai Központ (56,5) és a szintén budapesti Szent János Kórház (56,21) előtt.

Az álhártyás vastagbélgyulladás egyik leggyakoribb okozójának is számító Clostridium difficile nevű baktérium okozta fertőzések gyakorisága alapján készített lista élén csak budapesti intézmények állnak: az első a Jahn Ferenc kórház a százezer ápolási napra jutó 203,01-es értékkel, utána jön a Károlyi Sándor Kórház (167,15) és a Szent János (156,36). Ebben a rangsorban a legrosszabbul teljesítő vidéki kórház a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ 117,51-es értékkel (ezzel az országos listán az 5. helyen áll).

A multirezisztens kórokozók miatti fertőzések gyakorisága alapján készített listán, ugyancsak százezer ápolási napra jutó 69,42-es értékkel a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet az első, az egri Markhot Ferenc kórház a második (66,25), míg a budapesti Károlyi Sándor Kórház a harmadik (64,53).

A Szent János és a Károlyi kórház két-két feketelistán is az első háromba került – akinek a Károlyi kórház neve nem lenne ismerős: az intézmény Újpesten van, krónikus betegellátást biztosító osztályokkal, diabetológiai szakambulanciával, radiológiával, ultrahanggal és patológiai részleggel üzemel. A Szent János kórház nem is olyan rég akkor vált közbeszéd témájává, amikor patkányok lepték el nőgyógyászati-és szüelészeti osztályt. 

A Direkt36 szerint a betegek halálát a kórházak csak nagyon kis százalékban tudják be a kórházi fertőzéseknek, miközben a fertőzések 30-40 százalékában a beteg meghal.

(Kiemelt képünkön a Szent János Kórház. Fotó/Forrás a kórház hivatalos weboldala)