Nem csak az élelmiszerek drágultak - más miatt is mélyen zsebbe kell nyúlni

Egy öblítő koncentrátumért 80 százalékkal többet fizetünk, mint a pandémia előtt. 

2022. január 15., 15:44

Szerző:

Kellemetlen meglepetést okozott, hogy decemberben sem csökkent az infláció a KSH friss statisztikája szerint, a novemberi 7,4 százalékon stagnált az áremelkedési ütem – írja a Portfolió 

A lap összegyűjtötte azoknak a termékeknek a listáját, amelyek az elmúlt évben, valamint a világjárvány kitörése óta a legjelentősebb mértékben megdrágultak. A tavaly őszi hónapok adták fel a leckét Magyarországnak az infláció tekintetében, míg augusztusban még "csak" 4,9 százalékos volt az áremelkedés, novemberre már  7,4 százalékra nőtt. A hatalmas ugrás többnyire az energiaárak durva emelkedése volt, amit a lakosok a rezsiköltség kifizetésénél nem éreztek, viszont az ipari termelők és a mezőgazdaság költségeit egyértelműen emelte. 

Az elmúlt három hónapban indult be az élelmiszerek árának emelkedése. A KSH nyers adatai szerint voltak egészen kiemelkedő ugrások, például az uborka majdnem 55 százalékos vagy a zöldpaprika 38 százalékos áremelkedése.

Az uborka, és a paprika mellett,

  • a paradicsom,
  • az akácméz,
  • és a liszt

is jelentős, akár 30 százalékot meghaladó mértékben emelkedett. 2021-es lista élén viszont nem az élelmiszerek állnak,

az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás közel 40 százalékos áremelkedése drágult legnagyobb mértékben.

A legjelentősebb drágulásokat bemutató lista élén az öblítő koncentrátumok majdnem 80 százalékos áremelkedése áll, de hasonló, több mint 65 százalékos drágulást tapasztalhattunk az akácméz piacán.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)