Nem akarják aláírni új szerződésüket a debreceni orvosok

Azonnali egyeztetést kérnek a Klinikai Központ vezetőitől, máskülönben „március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás”.

2021. február 23., 09:20

Szerző:

Jelenlegi formájában nem hajlandók aláírni új szerződésüket a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói – értesült a Telex. A hírportál birtokába került levélben azonnali egyeztetést kérnek az orvosok a Klinikai Központ vezetőitől, máskülönben „március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás”.

Március elsejétől az orvosok az eddigi közalkamazotti státuszból az úgynevezett egészségügyi szolgálati jogviszonyba léphetnek át  – már ha aláírják az ehhez szükséges új szerződéseket. A döntés azért sem egyértelmű, mert bár az új jogviszonnyal magasabb alapfizetés jár, a korábban kialkudott pótlékok és más bérkiegészítések, például a 2019 óta fix díjként kapott jelentős pluszpénz sorsa bizonytalanná válik.

A debreceni traumatológusok levelükben egyebek mellett éppen azt kifogásolják, hogy a munkaszerződés tervezete nem tartalmazza a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásának figyelembevételével a fix díjból származó juttatást. Az orvosok szóvá teszik továbbá, hogy a tervezet „rögzíti az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, ezzel szakmánk nem tud egyetérteni”. 

Az önként vállalt többletmunka egyébként csupán nevében önkéntes: valójában egy munkajogi kényszermegoldás annak érdekében, hogy az alulfinanszírozottság és az egyre kritikusabb orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás. Ezt a többletmunkát az orvosok a munkáltatóval külön szerződésben megegyezve, önmagukat kizsigerelve, a pihenés, feltöltődés és a családdal töltött idő kárára végzik. Az orvosok korábban az önként vállalt többletmunka felmondásával tiltakoztak a magyar egészségügyi rendszer hiányosságai ellen – írja a hírportál.

(Kiemelt képünk illusztráció: Koronavírus elleni védőoltásra érkeznek idősek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában kialakított oltópontokhoz 2021. február 6-án. Fotó: MTI | Czeglédi Zsolt)