Nem adtak kedvezményes belépőt a fogyatékkal élőknek a Veszprémi Állatkertben, pedig mindegyiküknél volt hatósági igazolvány

2018. szeptember 17., 19:35

Szerző:

Hétfőn fogyatékkal élők szerettek volna bemenni kedvezményes belépővel a Veszprémi Állatkertbe, de hiába volt náluk hatósági igazolvány a fogyatékosságukról, nem kaptak jegyet. Ezt arra hivatkozva tagadták meg tőlük, hogy nem elég az igazolvány, feltétele az is, hogy tagok legyenek valamelyik érdekvédő szervezetben – derül ki a csoport vezetőjének a Facebook-posztjából. 

„Szégyen. Emberségből nulla. (...) A pénztárnál csalódottan várakoztunk, míg a csapat néhány tagja az irodán próbálkozott elintézni a belépést. Nem engedtek a 21-ből. Így most utazunk haza. Nem kicsi a csalódottság, 60 ezer forintonk nem volt belépőre. Messziről odautaztunk fiataljainkkal, akiknek nagy része mozgásban is akadályozott... emberségből levizsgáztak az állatpark vezetői. Ilyen vagy olyan kártya..?!

– hangzik a csalódott hangú Facebook-poszt. 

 

 

Bár a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szerint fogyatékossági támogatás annak jár, aki látási, hallási, értelmi, mozgásszervi fogyatékosságban szenved vagy halmozottan fogyatékos személynek minősül, és az állapota tartósan vagy véglegesen fennáll, önálló életvitelre nem képes, vagy mások állandó segítségére szorul, vagy a helyváltoztatáshoz meghatározott segédeszköz állandó és szükségszerű használatát igényli, a Veszprémi Állatkert levelet írt az Indexnek, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a hétfőn hozzájuk látogató 11 fős csoport nem rendelkezett az érintett szervezet, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) által kibocsátott érvényes arcképes igazolvánnyal. Hozzáfűzték azt is:

„Társaságunk munkatársai minden lehetséges segítséget felajánlottak, hogy az állatkert látogatását az Önök számára lehetővé tegyék, így megfelelő igazolás hiányában akár utólagos fizetés mellett. A felajánlott lehetőséggel azonban Önök nem kívántak élni. Ahelyett, hogy a gondatlanságukat a helyszínen korrigálták volna, kifizették volna a belépőjegyet vagy elfogadják munkatársunk azon felajánlását, hogy utólagosan átutalással is fizethetnek, munkatársainkkal gorombáskodtak, és a gondjaikra bízott fogyatékos embertársaikat büntették meg azzal, hogy nem biztosították számukra az állatkerti kirándulást. Sajnáljuk, hogy a tények elferdítésével magukat próbálják menteni, ahelyett, hogy belátnák, hogy hibáztak a kirándulás megszervezésében és annak lebonyolításban.”

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.