Nehezebb lesz Ivermectinhez jutni

És mindenféle más féreghajtóhoz, vagy bolhanyakörvhöz is. 

2022. január 13., 11:26

Szerző:

Bejelentési, majd egy új, uniós logó közzétételi kötelezettség is vonatkozik legkésőbb idén január 28-tól azokra a kiskereskedőkre és gyógyszertárakra, amelyek webáruházban értékesítenek nem vényköteles állatgyógyászati készítményeket – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (Nébih) csütörtöki közleményében.

A tájékoztatás szerint 2022. január 28-án lép hatályba az az Európai Uniós rendelet, amelynek értelmében minden kiskereskedőnek és közforgalmú gyógyszertának, amely webáruházban forgalmaz nem vényköteles állatgyógyászati készítményt, be kell jelentenie a tevékenységét a Nébih-hez. A határnapot követően kizárólag azok értékesíthetik online az érintett készítményeket, akik szerepelnek a hivatal "Engedélyezett távértékesítők listája" adatbázisában. Emellett a legális kereskedelmi forgalmazás szimbólumának számító új EU-s logót is kötelező feltüntetni a webáruház minden olyan oldalán, amely állatgyógyászati készítmények távértékesítéséhez kapcsolódik.

Az érintett készítmények közé például kutyáknak és macskáknak szánt spot on-ok, bolha- és kullancsirtó nyakörvek tartoznak, de mézelő méhek kezelésére használt szerek is találhatók köztük.

Az engedélyezett kiskereskedők és gyógyszertárak kereshető listája a Nébih a https://portal.nebih.gov.hu/allatgyogyaszati-keszitmeny-webshop oldalán érhető el.

A webáruházakban feltüntetett uniós logónak szintén erre az oldalra kell majd irányítania a vásárlókat, hogy ellenőrizhessék annak legális működését.

További előírás, hogy a webáruházban (a hiperhivatkozott logón túl) elérhetővé kell tenni a cég telephelye szerinti tagállam illetékes hatóságának elérhetőségét, valamint az ellenőrző weboldalra mutató hivatkozást.

Az érintett kiskereskedők és gyógyszertárak a bejelentéshez szükséges űrlapot, valamint a logó rendelet szerinti mintáját a https://portal.nebih.gov.hu/allatgyogyaszati-keszitmeny-webshop oldalon érhetik el – írták.

(Kiemelt képünk illusztráció. Kiemelt kép: Biácsi Alexandra állatorvos bemutatja a sajtónak a Nyíregyházi Állatpark héthetes hím vörös macskamedvéjét (Ailurus fulgens) 2021. augusztus 4-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.