Négyszer annyi magyar keres munkát külföldön, mint a parlamenti választások előtt

Hetven százalékuk fiatalabb negyvennél.

2018. április 23., 21:17

Szerző:

Portfólió április 11-i cikke után a Hír TV készített egy riportot arról, hogy a Fidesz kétharmados győzelmével záruló április 8-i választások után jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik külföldön akarnak munkát vállalni. Egyértelműen ezt sugallja, amit  Tarnay Marcell, a munka közvetítő portál, az EUWork vezetője mesélt, vagyis hogy a honlap látogatottsága a négyszeresére,

napi 900-ról 3600-ra ugrott

a megméretés után. Először – mondta a cégvezető – mindenki nyilvánvalóan külföldön is a saját szakmájában akar elhelyezkedni, és ha ez nem jön össze, akkor választ más – jellemzően vendéglátóipari – munkát, amelyet ugródeszkának használ.

Fotó: Merész Márton

A három fő úticél Németország, az Egyesült Királyság és Ausztria, de egyre többen mennek Hollandiába is, mégpedig azért – fűzhetjük hozzá – mert ott jellemzően elég, ha valaki angolul tud, nem követelik meg a holland nyelv ismeretét. 2010 óta 173 ezer magyar vándorolt ki, 2017-ben a KSH szerint 25 ezren hagyták el az országot.

A riportban megszólal Hornyák József, a Portfólió elemzője is, aki emlékeztet, hogy a magyar fizetések még sokáig nem fogják felvenni a versenyt a nyugat-európai bérekkel.

A kivándorlók 70 százaléka 40 évesnél fiatalabb.