Újabb halálos áldozatai vannak a koronavírus-járványnak

A fertőzöttek száma is emelkedik. Augusztus elsejétől ezért elindul a harmadik oltási kör. 

2021. július 28., 11:32

Szerző:

Az elmúlt 24 órában négy ember halt meg Magyarországon koronavírusban, és 74 fertőzöttet regisztráltak. Így a halottak száma 30 025 fő, a gyógyultaké pedig 746 981-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma pedig 32 356 fő. Eddig 5 605 713 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 405 781-en már a második adat vakcinát is megkapták. Jelenleg 70 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, akik közül továbbra is 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Közölték azt is, hogy az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik-oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-vakcina is elérhető – írta a koronavírus.gov.hu.

Kiemelték: az operatív törzs Európában elsőként teszi lehetővé a harmadik oltást, augusztus 1-től. A harmadik oltás az indoklás szerint az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése miatt indokolt, az erről szóló eljárásrendet az egészségügyi szakmai szervezetek dolgozták ki. A szakmai ajánlás elsősorban az időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlja a harmadik oltás felvételét.

(Kiemelt kép: Egy nőt beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján, 2021. július 16-án. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)