Navracsics kritikus: véleménye szerint mélyíteni kellene a V4-ek kapcsolatát

A visegrádi négyek (V4) együttműködésének mélyítését szorgalmazta a területfejlesztési miniszter pénteken Budapesten, egy nemzetközi konferencián.

2023. augusztus 25., 17:24

Szerző:

Navracsics Tibor kijelentette: „ahhoz, hogy sikeresek legyünk”, sokkal mélyebb V4-es együttműködésre van szükség. Felszólalása a Visegrádi Nyári Akadémia címmel a regionális együttműködési lehetőségekről rendezett konferencián hangzott el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet (WFI) az NKE Ludovika téri főépületének Dísztermében.

Navracsics Tibor A Visegrád a háború árnyékában című panelbeszélgetésen Magyarországot az érzelmileg leginkább elkötelezett országnak nevezte a V4-es együttműködésben. Úgy vélte, Csehország és Szlovákia pragmatikus és geopolitikai okok miatt, a lengyelek pragmatikus és érzelmi alapon tagjai a V4-nek.

Hangsúlyozta, hogy a migrációs kérdés kezelése során nagyon jól tudnak együttműködni a tagországok, az ukrajnai háború és Oroszország agressziója miatt azonban számos nézeteltérés és vita került felszínre. Leszögezte, a magyar kormány szerint azonnali tűzszünetre és igazságos békére van szükség Ukrajnában.

Jelezte, most a V4-es politikai együttműködés megerősítésre és jelképes gesztusokra lenne szükség.

A rendezvény résztvevőit videoüzenetben köszöntötte Novák Katalin köztársasági elnök, hangsúlyozva: az eseményen megjelent fiatalok jelentik a visegrádi négyek együttműködésének jövőbeli garanciáját. Kiemelte a WFI tevékenységének jelentőségét a magyar-lengyel barátság erősítésében, és hangsúlyozta a közép-kelet-európai országok regionális együttműködésének fontosságát az ukrajnai háború idején.

Mernyei Ákos Péter, az NKE nemzetközi főigazgatója köszöntőjében Deli Gergely rektor nevében is üdvözölte a résztvevőket. Aláhúzta, a V4-es tagországok olyan eredményeket tudnak elérni együtt, amelyekre külön-külön képtelenek lennének. Maciej Szymanowski, a WFI igazgatója kiemelte, hogy az intézet is részt vett a dél-lengyelországi Krasiczynban immár 6. alkalommal a minap megrendezett lengyel-magyar nyári egyetemen.

A lengyel kancelláriát vezető és a konferenciára videokapcsolaton keresztül bejelentkező Marek Kuchcinski közölte, hogy az ukrajnai háború miatt Varsó már a hazai össztermék (GDP) 4 százalékát fordítja hadserege fejlesztésre és honvédelemre.

Kitért arra is: Németország, Franciaország és az Egyesült Államok távolodik egymástól, és erősödik az izoláció az Európai Unió (EU) nyugati tagállamai között is. Az EU-n belül nő a föderalizmus és az Európai Parlament hatalmának erősítése iránti igény. Egy ilyen helyzetben a V4 országai az elmúlt 4-5 évben a legerősebb gazdasági növekedést mutatták az EU-n belül, és Németország legfontosabb gazdasági partnereivé váltak. Aláhúzta, hogy ennek a gazdasági sikernek a receptje a V4-es együttműködés.

Kijelentette, hogy a V4-es országok feladata, hogy elhárítsák a jól ismert „Oszd meg és uralkodj!” elvet, amelyet Moszkva és Brüsszel is használ. Minden háború, így az ukrajnai háború is, megerősíti a regionális együttműködést, és erre fokozottan szükség van a varsói és a budapesti kormány között – tette hozzá.

(Kiemelt kép: Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításáért felelős kormánybiztos a magyar közigazgatási ösztöndíjprogramról tartott konferencián a Lónyay–Hatvany-villában 2021. október 7-én. Fotó: MTI/Mónus Márton)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.