Navracsics Tibor: Magyarország jövőre hozzáférhet az uniós forrásokhoz

Sajtóértesülések szerint az év végéig aláírhatják azokat a megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország jövőre hozzáférhessen az uniós forrásokhoz – mondta a területfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten.

2022. november 24., 13:21

Szerző:

Szerdai cikkünkben írtuk, hogy a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap szerint hiába várjuk, nem jöhet megegyezés a magyar kormány és Európai Bizottság között az uniós forrásokról, akár végleg is bukhatjuk a mintegy 3000 milliárd forintnyi támogatást. A FAZ „megbízható brüsszeli forrásokból” úgy tudja, hogy az Európai Bizottság nem elégedett a magyar kormány jogállamisági vállalásaival, és már a jövő heti kollégiumi ülés előtt biztosak abban, hogy sem a kohéziós alapból, sem az európai helyreállítási alapból visszatartott pénzeket nem fizeti ki a bevezetett intézkedések alapján Magyarországnak.

Navracsics szerint év végéig megszületik a megállapodás az uniós forrásokról

Navracsics Tibor a Versenyképességi Operatív Programok 16. nemzetközi konferenciáján közölte: szerda óta az újságíróknak köszönhetően tudni vélik, hogy az Európai Bizottság állást foglalt a fél éve tartó „nagyon intenzív tárgyalás sorozatunkról, illetve azokról a vállalásokról, amelyeket mi tettünk és időarányosan teljesítettünk.” 

A miniszter szerint „az újságírók által tolmácsolt bizottsági álláspont megerősíti azt a perspektívát, amit júniusban felvázoltunk,” amely szerint az év végéig kell megszületniük azoknak a megállapodásoknak, amelyek lehetővé teszik, hogy az uniós forrásokhoz, egyrészt a helyreállítási alaphoz, másrészt a kohéziós pénzekhez Magyarország hozzáférjen a következő évben. Ez Magyarország és az Európai Bizottság számára is jó hír, mert mint a mostani konferencia is bizonyítja, Magyarország lojális, hasznos és jó felhasználója az uniós forrásoknak, jól hasznosulnak az európai adófizetők ide befektetett pénzei – jelentette ki Navracsics Tibor.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2022. szeptember 18. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az Európai Bizottság döntéseiről 2022. szeptember 18-án. MTI/Lakatos Péter)

10:47

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 12 millió forint bírságot szabott ki a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló MKB Bankra, egyebek közt az ügyfeleknek nyújtott befektetési tanácsadás gyakorlatához, egyes értékpapírok nyilvántartásához, a bennfentes kereskedelem lehetőségét megakadályozó szűrőrendszerhez kötődő hiányosságok miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését, az MNB közleménye szerint. 

10:11

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot; a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók, jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.